NE TREBA VAM BOLJI RAZLOG DA OSTANETE KOD KUĆE: Danas moguće poplave u ovim delovima zemlje, HAOS KREĆE OKO 15H
U predelima sa grmljavinskim olujama i obilnim pljuskovima očekuje se i od 30 do 50 mm kiše po kvadratnom metru, Foto: Youtube printscreen / Klix

PODACI RHMZ

NE TREBA VAM BOLJI RAZLOG DA OSTANETE KOD KUĆE: Danas moguće poplave u ovim delovima zemlje, HAOS KREĆE OKO 15H

U predelima sa grmljavinskim olujama i obilnim pljuskovima očekuje se i od 30 do 50 mm kiše po kvadratnom metru

Objavljeno:

Vremenske nepogode praćene gradom, jakim ili olujnim vetrom i velikom količinom padavina, od 20 do 40 milimetara po metru kvadratnom za 24 sata, a lokalno i više, očekuju nas danas posle podne, uveče i noću, kao i u sredu, sa većom verovatnoćom u brdsko-planinskim predelima, upozorava Republički hidrometerološki zavod (RHMZ).

RHMZ je ovo upozorenje izdao u 11.20 ranije danas.

Kako se navodi na njihovom sajtu, kiša i pljuskovi sa grmljavinom ujutru i pre podne koji su bili lokalnog karaktera pojačaće intenzitet posle podne najpre na zapadu i jugozapadu Srbije. Uveče i u toku noći će u većini krajeva padati kiša uz lokalnu pojavu vremenskih nepogoda sa obilnim pljuskovima i gradom.

foto: Printscreen/RHMZ

U predelima sa grmljavinskim olujama i obilnim pljuskovima očekuje se i od 30 do 50 mm kiše po kvadratnom metru, a lokalno i više.

Inače, 50 litara kiše koji će pasti za jedan dan, prosek je padavina za ceo mart mesec.

Danas će atmosfera u vazduhu biti jako nestabilna, te se poslepodne i uveče preporučuje ogroman oprez i izbegavanje boravka na otvorenom, naročito u šumskim kompleksima i u blizini predmeta kod kojih može doći do oštećenja, zbog toga što se očekuju grmljavine i oluja.

Oprez će biti neophodan i u saobraćaju, jer će putevi biti veoma mokri i klizavi i uz veće zadržavanje vode, dok se na putevima kroz klisure i useke očekuju odroni. U slučaju jače grmljavinske oluje, neophodno je bezbedno zaistavite i prakirati vozila dok oluja ne prođe.

Uprkos nepogodama, danas će biti veoma toplo i sparno. Najniža temperatura kretaće se od 12 do 16 stepeni, a najviša od 22 do 29 stepeni.

Sutra nas očekuje slično vreme, uz olujne vetrove i veliku količinu padavina, dok će čitava zemlja biti u narandžastom meteoalarmu. Slično vreme nas očekuje i u sredu.

foto: Printscreen/RHMZ

Podaci RHMZ pokazuju da su tokom 20. maja mogući nagli porasti vodostaja na bujičnim vodotocima slivova Jadra, Kolubare, Zapadne Morave, Belog i Crnog Timoka, Mlave i Peka.

Na ovaj dan prošle godine

Podsetimo, na današnji dan, 19. maja 2019. godine, Srbijom je protutnjilo nevreme, i to Čačkom, Ivanjicom, kao i velikim delom Vojvodine.

Oluja sa vetrom i kišom satima je trajala u Kikindi, dok su nad Banatom zabeleženi oblaci koji su izgledali poput tornada.

U Čačku je padao grad veličine lešnika, a mnogi su javljali da je usled vremenskih nepogoda vožnja bila otežana, na momente i nemoguća.

Grad je napravio veliku štetu u čačanskim i dragačevskim selima.

U Ivanjici je grad veličine lešnika padao više od 20 minuta. Dejstvovala je protivgradna odbrana, a ispaljeno je 90 protivgradnih raketa za manje od sat vremena.

Jak pljusak je od beogradskog asfalta napravio privremene gradske reke, brzog toka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.