IMA LI KAVASAKI SINDROM VEZE SA KORONOM? Čuveni dr Janković REKAO ISTINU O MISTERIOZNOJ BOLESTI KOJU DOBIJAJU DECA
Srđa Janković, Foto: Printscreen

da li je povezano?

IMA LI KAVASAKI SINDROM VEZE SA KORONOM? Čuveni dr Janković REKAO ISTINU O MISTERIOZNOJ BOLESTI KOJU DOBIJAJU DECA

Dr Jankovć međutim kaže da ta uzročno-posledična veza nije sa sigurnošću utvrđena

Objavljeno:

Imunolog sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Srđa Janković kaže da u Srbiji, do sada, nije utvrđeno da je neko dete imalo korona virus i "Kavasakijev sindrom".

S druge strane, dr Predrag Minić, načelnik pulmologije Institutut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" kaže da oni imaju dva takva slučaja, da je kod jednog deteta test na koronu bio pozitivan, a kod drugog negativan, ali da su oba pacijenta imala u krvi pozitivna antitela, što znači da su bili inficirani kovidom.

Upitan za pojavu "Kavasakijevog sindroma" kod oko 200 dece u Evropi, a koji se dovodi u vezu sa oboljenjem Covid-19, dr Jankovć međutim kaže da ta uzročno-posledična veza nije sa sigurnošću utvrđena.

- Široka lepeza virusa može da bude okidač za tu reakciju, to je gotovo uvek neki virus. Da li može i SARS-Cov-2 da bude okidač, nema čvrstih dokaza. U Srbiji nismo imali nijedan slučaj da je bilo povezano, ni vremenski, da neko dete ima Kovid-19 i Kavasakijev sindrom -tvrdi Janković.

On je istakao da srpski pedijatri znaju za taj sindrom i da su imali takve pacijente, ali ne vezano za kovid-19.

Janković je objasnio da je posredi veoma redak sindrom, koji prati snažna zapaljenska reakcija, koja se ispoljava kod deteta koje ima određenu genetsku predispoziciju.

- U svakom slučaju je veoma redak sindrom. Simptomi su visoka temperatura i drugi slični kod zapaljenskih reakcija i ako se ne leči, postoji opasnost da dođe do oštećenja srca. To naravno može da se spreči terapijom - istakao je Janković.

Međutim, kao jutros pišu mediji, dvoje dece u Srbiji dobilo je takozvani toksični šok sindrom tokom infekcije korona virusom, novi sindrom koji je uočen u Americi i Evropi pre tri-četiri nedelje, a na koji je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorio lekare širom planete.

Dva slučaja u "Dr Vukan Čupić"

Kako piše Kurir, u Srbiji naši stručnjaci uspešno završavaju lečenje dvoje malih pacijenata u Institutut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić".

Oni prenose i izjavu dr Predraga Minića, načelnika pulmologije:

"Do sada su se u Srbiji pojavila dva slučaja i oba su kod nas na Institutu. Njihova klinička slika liči na takozvani Kavasakijev sindrom, baš kao što je to opisano u svetu, a to je vaskulitis ili zapaljenje krvnih sudova. Ipak, u pitanju je netipični vaskulitis, po tipu Kavasakija, jer se kod dece uglavnom javlja do pete godine. Ovo dvoje pacijenata su stariji, od osam i devet godina. Takođe, kod njih nije u punoj meri ispoljen taj sindrom, nisu imali sve kriterijume za njega. Uglavnom takva deca imaju osip po koži, gastrointestinalne smetnje, visoku temperaturu, a viđa se i konjuktivitis. Jedno od dvoje dece dobilo je infekciju miokarda ili srednjeg sloja zida srca, dok je drugo imalo takozvanu dilataciju ili širenje koronarnih ili srčanih arterija - rekao je za dr Minić.

Dr Minić dodaje i da je kod jednog deteta test na koronu bio pozitivan, a kod drugog negativan.

- Ali, oba su pacijenta imala u krvi pozitivna antitela, što znači da su bili inficirani kovidom - kazao je za "Kurir" dr Minić.

Janković o porastu broja zaraženih

Povodom porasta broja novoobolelih poslednjih dana, on je kazao da ne sme biti opuštanja, i da se moraju slediti sve preporuke nadležnih.

- Rast jeste zabrinjavajući ali je olakšavajuće za opštu sliku da se radi o zatvorenim kolektivima i da su na vreme otkrivena potencijalna žarišta. Nadamo se da to neće uticati na opšti tok epidemije - zaključio je Janković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.