ALARMANTNO! NESTOROVIĆ UPOZORAVA: Ako se ovo desi, opet ZATVARAMO kafiće i tržne centre
Branimir Nestorović, Foto: Printscreen

alarmantno

ALARMANTNO! NESTOROVIĆ UPOZORAVA: Ako se ovo desi, opet ZATVARAMO kafiće i tržne centre

U Srbiji je juče zabeležen najveći porast zaraženih u odnosu na broj testiranih od ukidanja vanrednog stanja 7. maja

Objavljeno:

Procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih juče je bio 2,16 odsto * Mnogo smo se opustili, ako se ne uozbiljimo, moraćemo da uvodimo velike kazne za nenošenje maski i da vraćamo druge restriktivne mere, upozorava dr Branimir Nestorović.

U Srbiji je juče zabeležen najveći porast zaraženih u odnosu na broj testiranih od ukidanja vanrednog stanja 7. maja!

Nakon što je u nedelju registrovano 1,75 odsto novoobolelih u odnosu na testirane, juče je taj broj bio mnogo veći - čak 2,16 procenata. Ukoliko broj zaraženih nastavi da skače, stručnjaci upozoravaju da vrlo brzo mogu da se vrate obavezujuće mere - nošenje maski, ali i da se donesu mnogo restriktivnije odluke - ponovno zatvaranje kafića, restorana i tržnih centara ako broj zaraženih pređe pet odsto!

Vanredni sastanak

Premijerka Ana Brnabić upravo je zbog ovih upozoravajućih brojki za danas zakazala vanredni sastanak članova Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa na kojem će razmatrati da li je potrebno vraćati neke stare, obavezujuće mere.

- U tom slučaju se bukvalno iz početka borimo sa koronavirusom! Kao da ništa dosad nismo uradili. Čim su se ukinule mere, ljudi su to shvatili kao da je kraj svega, što je pogrešno. "Pukao" je taj psihološki momenat i svi se ponašaju kao da se ništa ne dešava, kao da pre nekoliko nedelja nije bilo vanredno stanje. Pojavljuju se nova žarišta. Za sada je sve pod kontrolom, ali ne smemo da dozvolimo novi rast. Ukoliko procenat zaraženih u odnosu na testirane bude mnogo veći, i ne daj Bože, stigne i do pet odsto, mislim da će se neke mere ponovo vratiti - otkriva dr Nestorović i napominje:

- Tu pre svega mislim na uvođenje obaveznog nošenja maski, a svi koji ih ne budu nosili biće novčano kažnjavani (20.000 dinara, prim. aut.). Nije isključeno i ponovno zatvaranje kafića, bašta, tržnih centara. Moramo da budemo odgovorni i kao društvo, ali i kao pojedinci. Moraju da se nose zaštitne maske i rukavice u zatvorenim prostorima, da se poštuje distanca i da i dalje izbegavamo ta srpska prisna pozdravljanja, grljenja i ljubljenja - savetuje član kriznog štaba.

Ne sluti na dobro

I infektolog dr Žarko Ranković upozorava da povećanje broja zaraženih nije dobro i da nas takav trend vodi ka vraćanju epidemije!

- Ne smemo da dozvolimo ovo opuštanje, jer ova statistika nije dobra! Opet smo za vikend došli na trocifren broj zaraženih. Juče je bilo manje inficiranih, ali i manje testiranih. Svako novo žarište sve više produbljuje ovu epidemiju - napominje Ranković i ističe:

- Građani zaboravljaju da virus i dalje cirkuliše i da svaka neodgovornost i nepoštovanje struke mogu da dovedu do ponovnog vraćanja virusa kakav smo imali s početka. Došli smo pred kraj borbe sa ovim virusom i zaista bi bilo tragično da sve to padne u vodu - smatra naš sagovornik. Sa njima je saglasna i zamenica Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević.

- Svaki nezaštićeni kontakt duži od 15 minuta dovoljan je da se prenese dovoljna količina virusa, što nam pokazuje da mere prevencije nisu sprovedene. Unošenje virusa u kolektiv i njegovo širenje je pokazatelj kako korona može brzo da se širi u zatvorenom prostoru. Zato je važno da se maske nose u zatvorenim prostorima i da se i dalje radi aktivan nadzor kako bi se otkrili asimptomatski slučajevi - rekla je dr Kisić Tepavčević, koja se nada da će kolektivni imunitet do jeseni biti jači i da će se tada znati kakav je imunitet po starosnim grupama.

Na respiratorima 16 teških bolesnika

U Srbiji je za 24 sata, do juče u 15 časova, testirano 4.113 osoba, od kojih je 89 pozitivno. Preminula je jedna osoba, pa je ukupan broj umrlih od komplikacija izazvanih koronavirusom sada 231. Na respiratorima se nalazi 16 pacijenata.

STEPENI RIZIKA OD ZARAZE

1. Mesta i aktivnosti sa velikim rizikom: * Velika porodična okupljanja ili proslave * Tržni centri * Javni prevoz * Barovi * Liturgije

2. Mesta i aktivnosti sa srednjim rizikom: * Teretane * Restorani (u zatvorenom prostoru) * Frizerski i kozmetički saloni * Viđanje sa malim brojem prijatelja

3. Mesta i aktivnosti sa malim rizikom: * plaže * boravak napolju * kupovina * ručak ili piće na terasi ili u bašti kafića/restorana

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.