DR KISIĆ BESNA ZBOG VRANJA, NJENE REČI MORATE PROČITATI: Jedan detalj kod novotkrivenih slučajeva je jako OPASAN!
Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, Foto: Printscreen/RTS

RIGOROZNO

DR KISIĆ BESNA ZBOG VRANJA, NJENE REČI MORATE PROČITATI: Jedan detalj kod novotkrivenih slučajeva je jako OPASAN!

U poslednja 24 časa zabeleženo je 89 slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je 30 u Vranju. Borbu sa kovidom-19 izgubio je 1 pacijent

Objavljeno: 18:50h

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je da je broj obolelih u poslednja dva dana povećan, ali zbog širenja infekcije unutar nekog zatvorenog kolektiva.

Kako je napomenula, kod novootkrivenih slučajeva u Vranju uglavnom se radi o asimptomatskim oblicima infekcije.

Podsetimo, u poslednja 24 časa zabeleženo je 89 slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je 30 u Vranju. Borbu sa kovidom-19 izgubio je 1 pacijent.

Kisić Tepavčević istakla je da, kada posmatramo sve pokazatelje koji su najvalidniji epidemiološki pokazatelji kada je u pitanju opterećenje obolevanjem od ove bolesti, bitno je navesti nekoliko činjenica.

- Kada govorimo o apsolutnim brojevima, došlo je do određenog skoka obolelih u poslednja dva dana, ali je skok na račun širenja infekcije unutar nekog zatvorenog kolektiva, što se znatno razlikuje od epidemiološke situacije sa širenjem u opštoj populaciji", rekla je doktorka.

Do ovoga nije trebalo da dođe, kaže epidemiološkinja i dodaje da se to moglo sprečiti, ali je bolje i to nego da je takva situacija u čitavoj zemlji.

Ističe da se na vreme reagovalo i dodaje da je bitno naglasiti da su novootkriveni slučajevi u Vranju uglavnom asimptomatski oblici infekcije: da se ne sprovodi aktivan nadzor nad ovim oboljenjem, ovi slučajevi infekcije se ne bi ni otkrili.

- Koliko god se trudili, koliko god tragali za svakom pojedinačnom osobom koja može da bude nosilac infekcije jedan od boljih indikatora je da ima sve manje osoba koji zadovoljavaju definiciju slučaja za testiranje - istakla je ona.

Imajući u vidu tok epidemije na nivou čitave zemlje, to ide željenim tokom ka postepenom gašenju epidemije, kaže Kisić Tepavčevićeva.

- Imali smo širenje u određenim kolektivima, sprečilo se dalje širenje, ali je uticalo na skok brojeva kada je u pitanju sagledavanje celokupne epidemiološke situacije - rekla je Kisić Tepavčevićeva.

U Vranju su potvrđena još 33 slučaja, što ukupno iznosi 85 obolelih – uglavnom su to radnici nameštaja privatnog preduzeća koje je zatvoreno pre nekoliko dana, a zatvoren je i "Geoks", gde su potvrđeni prvi slučajevi infekcije.

U kovid bolnicama u Vranju su 93 obolela i sa današnjim brojevima će biti popunjeni kapaciteti, a pojedine službe će pretvarati u kovid bolnice ako bude potrebno.

Govoreći o Vranju i Leskovcu, Kisić Tepavčevićeva kaže da nema novih žarišta.

- Ovaj virus pokazuje na ovim primerima kako se jednostavno širi ukoliko se dozvoli da uđe u zatvoreni kolektiv i kako jednostavno pronađe osobu ako se ne pridržavamo mera prevencije, pogotovo je to favorizovano u uslovima gde se puno radno vreme boravi u zatvorenom prostoru - rekla je doktorka Kisić.

Govoreći o narednim koracima, kaže da se može razmatrati da se preporučene mere prevedu u obavezne u zatvorenom prostoru. Kada je u pitanju zaštita na radnom mestu, ona nije počela sa kovidom, već je specifična, ukazala je Kisić Tepavčevićeva.

- Na radnom mestu treba da budu najrestriktivnije sprovođeni preventivni postupci - zaključila je Darija Kisić Tepavčević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.