SRBIJO POMOZI! Malom Novaku je potrebno 60.000 DINARA da bi samostalno disao, a njegova majka NEMA NI ZA PELENE
On se trenutno nalazi u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, Foto: Privatna arhiva

APEL ZA POMOĆ

SRBIJO POMOZI! Malom Novaku je potrebno 60.000 DINARA da bi samostalno disao, a njegova majka NEMA NI ZA PELENE

On se trenutno nalazi u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj

Objavljeno:

Porodica Kovačević iz Kaluđerice u poslednja dva meseca nije imala vremena da brine o korona virusu, maskama i sredstvima za dezinfekciju. Oni nisu obilazili apoteke u potrazi za rukavicama i prodavnice zbog kvasca – oni su vreme proveli u Hitnoj pomoći i bolnici brinući o petnaestomesečnom Novaku koji trenutno bije životnu bitku.

On se trenutno nalazi u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj. Pre dva dana mu je urađena operacija na srcu i sada svi čekaju da se probudi iz kome. Njemu je ugrađen bajpas i njegovo srce trenutno radi pomoću mašine. Sada sve od njega zavisi.

- Još se nije probudio. Doktori su dali sve od sebe, sada je samo na njemu, sada on treba da se izbori sa tim – kroz suze nam priča njegova majka Biljana Kovačević.

Ovom operacijom nisu rešeni svi Novakovi problemi. Zabrinuta Biljana nam kaže da će mu posle ove intervencije biti potrebna pumpa koja košta 60.000 dinara. Kako nam je objasnila, to je pumpa za kiseonik koju će Novak možda morati da koristi celog života i koja će mu omogućiti da normalno diše.

Biljana moli sve ljude dobre volje da joj pomognu da omogući svom sinu da preživi. Pored te pumpe njemu su potrebni i mleko i pelene koje ona nema. Od socijalne pomoći koja iznosi 15.000 dinara jedva preživljavaju.

- Doktori mi kažu: "Donesite majko", a ja nemam. Pozajmljivale su mi žene iz bolnice, ali više nemam obraza da uzimam.

Mali Novak je rođen sa teškom srčanom manom i već je mnogo vremena proveo u bolnici. Sa samo mesec dana je imao prvu operaciju koja se dobro završila. Ovo mu je za 15 meseci svog života imao dve ozbiljne intervencije.

Da nesreća nikada ne dolazi sama, Biljana već zna. U životu je preživela mnogo tragedija. Ona je raseljeno lice sa Kosova i Metohije, samohrana majka bez krova nad glavom, žrtva porodičnog nasilja koja je do skoro živela u Sigurnoj kući za žene. Trenutno joj pomaže kuma, jer nema nikog drugog sa kim bi podelila deo svoje muke.

Osim Novaka, Biljana ima i ćerkicu Marijanu. Ona ima 11 godina i, uprkos lošim uslovima za život dobar je đak. Želi da bude doktor kada poraste. Kaže, sve bi dala, samo da njen bata preživi.

Svi građani dobre volje koji žele da pomognu Novaku, Marijani i Biljani i vrate im osmeh na lice, mogu se javiti Biljani na broj telefona 061/66 - 13- 866.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.