BROJ ŽENA KOJE SU MUŠKARCI U SRBIJI UBILI OD POČETKA GODINE JE JEZIV: Najčešće im oduzimaju život ovim oružjem
Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maj, obeležava se od 2017, Foto: Profimedia

BROJKE MOGU BITI VEĆE

BROJ ŽENA KOJE SU MUŠKARCI U SRBIJI UBILI OD POČETKA GODINE JE JEZIV: Najčešće im oduzimaju život ovim oružjem

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maj, obeležava se od 2017

Objavljeno: 09:54h

U Srbiji je od početka 2020, prema evidenciji Mreže Žene protiv nasilja i Autonomnog ženskog centra, u porodično partnerskom nasilju, ubijeno 6 žena. Podaci za poslednje 2 decenije pokazuju da je više od 300 ubijenih žena i više od 400 dece, koja su ostala bez majki. Danas se obeležava Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici.

Ubice su najčešće partneri, a najveći broj ubistava počinjen je vatrenim oružjem i nožem.

Upozoravamo da brojke mogu biti veće, jer su podaci prikupljani iz medijskih izveštaja, a zvanična statistika o broju femicida ili ubistava žena u Srbiji još ne postoji - navode iz Mreže.

Zato na današnji dan pozivaju relevantne nadležne državne institucije da pravovremeno reaguju i spreče nasilje prema ženama i femicid. Pozivaju i državu da uspostavi i vodi evidenciju o slučajevima nasilja u porodici, uključujući i evidenciju o femicidu, njegovim uzrocima i posledicama.

Pozivamo nadležne da u sprečavanju i suzbijanju nasilja prema ženama uspostave punu saradnju sa ženskim specijalizovanim servisima, jer se tokom pandemije virusa kovid 19 i vanrednog stanja pokazala vitalnost ženskih nevladinih organizacija, koje su nastavile da pružaju podršku ženama bez obzira na okolnosti. Našim korisnicama i građankama Srbije poručujemo da ćemo i dalje biti dostupne za njihove pozive - kažu iz Mreže.

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maj, obeležava se od 2017, na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije. Odluka je doneta na inicijativu Mreže Žene protiv nasilja, koju je potpisima podržalo 8000 građanki i građana u 25 gradova i na zvanični predlog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Povod za pokretanje inicijative bili su zločini počinjeni 2015., kada je tokom samo tri dana, od 16. do 18. maja, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno 7 žena.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Juznevesti.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.