SVI KOJI CECU ZOVU SRPSKOM MAJKOM VREĐAJU OVU HRABRU ŽENU! Na društvenim mrežama se sećaju heroine Milice Tepić!
Eh da mi nije ovo dvoje, znala bih ja kuda, Foto: Printscreen

reagovanja

SVI KOJI CECU ZOVU SRPSKOM MAJKOM VREĐAJU OVU HRABRU ŽENU! Na društvenim mrežama se sećaju heroine Milice Tepić!

Ona je vodila jedno dete za ruku, a drugo joj je bilo privezano na leđima

Objavljeno:

Simbol stradanja u Drugom svjetskom ratu Kozare i Potkozarja, kao i cijele Jugoslavije, svakako je fotografija Žorža Skrigina, načinjena na Kozari, januara 1944. godine. Na fotografiji se nalazi Kozarčanka, Knežopoljka, Milica Tepić sa sinom Brankom na leđima, i kćerkom Dragicom. Skrigin je slikovito opisao kako je nastala ova fotografija:

foto: Printscreen

„Januarsko zubato sunce diglo se dosta visoko kada smo dobili obavještenje da krenemo prema Knežopolju…Gostoprimivi Kozarčani htjeli su da nam olakšaju ovu ofanzivu, pa smo dobili čak i konje za jahanje…Zajedno sa nama kretao se i veliki zbeg. Svi su oni bili natovareni stvarima potrebnim za duže vrijeme. I kada smo sišli u Knežpolje, vidio sam jednu ženu koja je išla izolovano od ostalih. Ona je vodila jedno dijete za ruku, a drugo joj je bilo privezano na leđima, osim deteta, nosi i neophodne stvari za odbranu od zime i duže ofanzive. Tu su bili: jorgan, torba sa hranom, pa čak i lonci. Jašući pored nje čekao sam priliku da je bolje snimim…Otrčao sam dvadesetak metara ispred nje i legao u travu, čekajući da naiđe. Duboko zamišljena ona se približavala, držeći i dalje ruku na licu. I konačno izraz koji sam hteo da snimim, bio je ispred mene.“

foto: Printscreen

Kada je Skrigin pitao Milicu gde se zaputila ona mu je odgovorila: „U prvoj su mi muža ubili, sad su i kuću spalili. Eh da mi nije ovo dvoje, znala bih ja kuda“.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.