LJUDI, ZAŠTO STE SE OPUSTILI? Za 24 sata 114 novih slučaja, preminulo dvoje!
Lečenje obolelih od koronavirusa, Foto: Printscreen

PAZITE SE

LJUDI, ZAŠTO STE SE OPUSTILI? Za 24 sata 114 novih slučaja, preminulo dvoje!

A nije moralo ovako

Objavljeno: 15:08h

U Republici Srbiji je do 15 časova 17. maja 2020. godine registrovano ukupno 10.619 potvrđena slučaja COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 6.526 osobe od kojih je 114 pozitivno, objavljeno je na sajtu Covid19.rs

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 181.272 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Hospitalizovane su 764 osobe, dok je na respiratoru trenutno 18 pacijenata.

Izlečeno je 4.713 obolelih pacijenata, piše Informer.

U poslednja 24 časa preminule su 2 osobe. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 230.

U poslednja 24 časa procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih na koronavirus je 1,75 odsto.

Veći od uobičajenog broja pozitivnih u Srbiji je posledica lokalnog žarišta u Vranju, gde je 53 od 114 novih pozitivnih.

Zahvaljujući proširenom testiranju i većim kapacitetima za testiranje, žarište u Vranju je identifikovano u ranoj fazi i situacija, koja se prati kontinuirano, je već lokalizovana i pod kontrolom. Žariše je fabrika nameštaja "Dodić" koja je privremeno zatvorena, a testirani su kako zaposleni, tako i njihove porodice i ljudi sa kojima su bili u kontaktu. Zaraženi su u najvećoj meri asimptomatski bolesnici, bez ili sa minimalnim tegobama. Ukoliko se žarište iz Vranja isključi iz analize, brojevi u Srbiji i dalje pokazuju kontinuiran trend opadanja ispod 1% zaraženih od ukupno testiranih (0,97% u proteklih 24 časa). Srbija trenutno testira između 2 i 10 puta više po glavi stanovnika dnevno u poređenju sa regionom (preko 10 puta više od Albanije, 4 puta od Hrvatske i oko 2 puta više od Slovenije i Mađarske). Cilj je da se ovakvim obuhvatom testiranja uhvate sva potencijalna lokalna žarišta i stave pod kontrolu bez daljeg širenja kako bi se COVID-19 virus u potpunosti iskorenio na teritoriji Republike Srbije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.