OVO JE ŠANSA ZA SRBIJU! Loša godina za malinare u Čileu, evo kako možemo da zaradimo i 80 dolara po kilogramu!
Maline, Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Ilustracija

VAŽNO

OVO JE ŠANSA ZA SRBIJU! Loša godina za malinare u Čileu, evo kako možemo da zaradimo i 80 dolara po kilogramu!

Srbija je poznata kao jedan od najvećih izvoznika malina

Objavljeno:

Drastičan pad proizvodnje malina u Čileu tokom poslednjih nekoliko godina, izazvao je posebnu pomamu za ovim voćem, što je dovelo do poskuplјenja i u Srbiji čak i do 30 odsto.

S obzirom na to da je ova južnoamerička zemlja jedan od najvećih konkurenata našim malinarima u borbi za prevlast na svetskom tržištu, ovo bi moglo dobro da se odrazi na cene za naše domaćine, koje su 2017. pale čak i na manje od 100 dinara po kilogramu.

Dakle, prognoze su, kako prenosi Telegraf, da bi naši malinari mogli da profitiraju na čileanskoj krizi.

Primera radi, 2016. godine, cene u Srbiji kretale su se oko 220-250 dinara po kilogramu, da bi onda drastično pale za gotovo 67 odsto.

Takođe, iz Srbije se do pre dve godine nudila samo malina kao sirovina za više faze prerade. Ni sad se nije daleko odmakla jer se nudi tek nekoliko proizvoda. U svemu prednjače proizvođači i prerađivači maline iz složene zadruge iz Milića sela kod Arilja, koju vodi Božo Joković. Da li će proizvođači prihvatiti savete stručnjaka da je vreme da se udruže i pokrenu proizvodnju sokova, sirupa, džemova, hrane za decu, ostaje nam da vidimo...

Ekstrakt od maline dostiže na svetskom tržištu cenu i od 80 dolara za jedan kilogram, tako da, jasno je da naši malinari moraju da počnu da razmišljaju i o inovacijama.

Cena malina u Francuskoj, u supermarketima, 2016. godine je bila prosečno 20 evra za kilogram, dok je u jednom momentu u Velikoj Britaniji iznosila čak sedam funti za jednu kutijicu od 200 grama, saznao je reporter Espreso.co.rs tokom posete ovoj zemlji.

Maline
Maline foto: Beta / Emil Vas

Maline idu bez kontrole

Srpske maline pri izvozu u EU neće više biti dodatno kontrolisane na norovirus, izvoznici će imati manji trošak, a i imidž Srbije će se popraviti. To će omogućiti lakši plasman naše robe i veće prihode za proizvođače tog voća, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

Evropska komisija je donela odluku da se povuče mera dodatne kontrole za izvoz zamrznutih malina poreklom iz Republike Srbije, objasnili su u Ministarstvu poljoprivrede, tako da će srpski agrar imati jednu muku manje, ako ne dođe do zloupotrebe. Prema zvaničnim informacijama iz EU, pojačan nadzor u Srbiji uveden je zbog epidemije zaraze u julu 2014. godine, čiji je uzročnik bila zaražena malina iz Srbije. Našoj zemlji bile su uvedene takozvane blaže mere, budući da je Kini, nekoliko godina ranije, zbog kontaminacije jagoda naložena kontrola pet odsto ukupnog izvoza ovog voća, što je uzrokovalo ogromne dodatne troškove.

Dodatno, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je i pretpostavljene cene za deset poljoprivrednih proizvoda koji su najviše zastupljeni na našim oranicama i u voćnjacima. Tako, na primer, cena maline procenjena je na 1,25 evra po kilogamu (avans) za delimično ugovorenu proizvodnju. Navodi se da su početkom ove godine neke kompanije koje imaju delimično ugovorenu proizvodnju i prodaju već zaključivale ugovore na taj iznos.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.