HOTELIJERIMA PUKLA SEZONA: Gostiju neće biti do slobodnog prelaska granice, mnogima ugrožen opstanak
Hotel, Foto: Promo

loša situacija

HOTELIJERIMA PUKLA SEZONA: Gostiju neće biti do slobodnog prelaska granice, mnogima ugrožen opstanak

Država je tokom aprila najavljivala sektorsku pomoć za najugroženije grane privrede, a hotelijerstvo i ostala turistička privreda su na prvom mestu

Objavljeno: 15.05.2020. 16:01h
  • 3

Hoteli u Srbiji su potpuno prazni zbog pandemije virusa COVID-19 i gostiju neće biti do slobodnog otvaranja granice, pa je mnogima ugrožen opstanak, rekli su danas Beti predstavnici te grane privrede.

Generalni direktor hotela "M" u Beogradu, koji posluje u okviru turističkog preduzeća "Mladost turist" Desimir Popović rekao je da je stanje u hotelskoj privredi izuzetno teško.

Država je tokom aprila najavljivala sektorsku pomoć za najugroženije grane privrede, a hotelijerstvo i ostala turistička privreda su na prvom mestu, ali je pre nekoliko dana Ministarstvo finansija saopštilo da nema tehničkih mogućnosti za dodatnu pomoć.

U tom ministarstvu sada tvrde da zbog ukidanja vanrednog stanja pomoć ne može da se odobri uredbom, već mora posebnim zakonom i rebalansom budžeta za šta nema vremena jer su izbori sledećeg meseca, a sve to se znalo i u aprilu.

Popović je rekao da "gostiju u hotelu 'M' nema, a da jeodgovor na pitanje kada će ih biti, verovatno teško pre slobodnog prelaska granice".

Dodao je da je hotelu odložena do daljeg rezervacija 200 turističkih grupa iz Južne Koreje, Kine, Japana, Turske i evropskih zemalja i da je hotel dobrim delom poslovanje zasnivao na pružanju usluga gostima na seminarima i kongresima.

Hotel "M", koji ima180 soba, biće otvoren, kako je rekao, 1. juna, a radnici, njih 90, sada dežuraju i primili su jednu platu iz "paketa" pomoći države.

"Konkurisali smo za kredit za likvidnost kod Fonda za razvoj kako bi pokrili tekuće troškove jer je pomoć države skromna, a hotel u prva tri meseca na početku godine i u letnjim mesecima ne može da posluje toliko dobro da obezbedi zalihe", rekao je Popović.

 Direktor hotela "Prag" u Beogradu Borko Milaš rekao je da je otvoren samo restoran i da radnici u nedostatku gostiju koriste slobodne dane i godišnje odmore.

 "Sada nema gostiju, a od 1. juna imamo rezervacije na po jedan-dva dana iz Bosne i Makedonije", rekao je Milaš.

Dodao je da hotel trenutno ima finansijsku zalihu i da nije konkurisao za kredit za likvidnost.

 Suvlasnik kompanije "Matijević" koja u vlasništvu ima nekoliko hotela u Beogradu i Novom Sadu, Bojan Matijević, rekao je da hotelijerstvo i turizam kao grana privrede u ovom trenutku praktično i ne postoje. ; "Gostiju nema, ali nećemo otpuštati 115 radnika već ćemo poslovanje hotela dotirati iz drugih biznisa", rekao je Matijević.

On je kazao da je pomoć države u tri minimalne zarade za zaposlene "dobro došla, ali da više nisu ni očekivali".

"Dobili smo pomoć za radnike u hotelima, ali ne i za druge kompanije jer za njih nije predvidjena i nismo ni navikli na podršku i ne zadužujemo se kreditima, već se oslanjamo samo na sopstveni posao", rekao je Matijević. ; U unutrašnjosti Srbije hoteli su u još težem položaju jer nisu na glavnim turističkim pravcima. Vlasnica hotela "Ana luks" u Pirotu Ana Lazarević rekla je da je stanje "katastrofalno" i da nema najave dolaska gostiju.

"Hotel ima 61 sobu i apartman i gosti su nam bili bugarski turisti, policajci koji su obezbedjivali migrante, poslovni saradnici "Tigra" iz Amerike i Francuske, radnici na izgradnji puteva, a sada nema nikog", rekla je Lazarević.

Dodala je da je uplašena i da će, kada prodje isplata pomoći države od tri minimalne zarade za 65 radnika, "biti strašno jer svi računi redovno stižu, a samo za struju je milion dinara, od čega se 300.000 plaća angažovana struja i kada hotel ne radi".

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media