U OVOJ ULICI U BEOGRADU BICIKLISTI ĆE IMATI PREDNOST, NEĆETE SMETI DA IH PRETIČETE! Velika izmena za vozače!
Goran Vesić, Foto: Filip Plavčić

obratite pažnju

U OVOJ ULICI U BEOGRADU BICIKLISTI ĆE IMATI PREDNOST, NEĆETE SMETI DA IH PRETIČETE! Velika izmena za vozače!

Grad Beograd će zajedno sa Vladom Srbije raditi na tome da se građanima omogući alternativni prevoz, da se uvede pojam biciklističke ulice, a razgovara se i o svojevrsnim subvencijama za kupovinu domaćih bicikala, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić

Objavljeno:

Vesić je za TV Pink istakao da je predsednicu Vlade Anu Brnabić upoznao sa nekoliko predloga Grada Beograda, kako bi se grad još više prilagodio biciklistima i dodao da će jedan od predloga biti i promena Zakona o bezbednosti saobraćaja, saopštila je Gradska uprava.

Kako je rekao, već je pripremljeno nekoliko ulica za tu namenu, pa će tako jedna od njih biti i Ulica kneginje Zorke, u kojoj će biciklisti imati prednost i gde će biti zabranjeno da budu preticani.

Vesić je dodao da će se tražiti da se u jednosmernim ulicama biciklistima omogući da voze dvosmerno, što će omogućiti veće korišćenje ulice za bicikliste.

On je precizirao da postoji nekoliko jakih, domaćih proizvođaca, te da će se na taj način pomoći domaćoj industriji i ujedno podići domaći BDP.

Podsetio je da je dva puta u Beogradu bio raspisan tender za bicikle, kao i da je definisano 150 stanica sa pet do deset bicikala, ali da se niko nije javio, precizirajući da Beograd još uvek nema marketinšku atraktivnost koju imaju neki drugi veliki gradovi.

Vesić je dodao i da je bilo reči i o tome šta treba da se promeni u tenderu, koji će opet biti objavljen ove godine, kako bi glavni grad konačno dobio sistem javnih bicikala i naglasio da je uveren da će se doći do dobrih rešenja i omogućiti da se bicikli više koriste.

U ovom trenutku u Beogradu ima oko 103 kilometra biciklističkih staza, podsetio je Vesić i istakao da se trenutno radi 7,7 kilometara staza.

- To su staze od Savskog trga prema Nemanjinoj, kao i prema Beogradu na vodi, radi se kroz Višnjičku, Teodora Drajzera, Mirijevski bulevar, Bulevar Mihajla Pupina. U našim urbanističkim planovima koje smo doneli pre nekoliko godina planirano je oko 450 kilometara biciklističkih staza, od čega 110 kilometara treba da bude završeno u naredne dve i po godine - pojasnio je.

Vesić je podsetio i na to da u pojedinim garažama, poput onih na Adi Ciganliji, "25. maju", "Obilićevom vencu", građani koji parkiraju mogu besplatno da koriste bicikle.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.