ŠTA SVE MOŽETE DA KUPITE ZA 100 EVRA KOJE STE DOBILI OD DRŽAVE? Mnoge će iznenaditi ovaj spisak
Kupovina namirnica, Foto: Profimedia

PRIJATNO IZNENAĐENJE

ŠTA SVE MOŽETE DA KUPITE ZA 100 EVRA KOJE STE DOBILI OD DRŽAVE? Mnoge će iznenaditi ovaj spisak

Malo smo istraživali i evo do kojih smo zaključaka došli

Objavljeno:

U Srbiji je danas zvanično počelo prijavljivanje za novčanu pomoć od sto evra, na koju pravo imaju svi punoletni građani naše zemlje. Najavljivana jednokratna isplata, koju je usled pandemije Korona virusa obećao Predsednik Srbije Vučić vrši se elektronskim putem.

Prijave će trajati do 5. juna, a isplata će početi 1. juna. Sa druge strane isplata za penzionere i korisnike socijalne pomoći, počinje u petak 15.maja i odvijaće se po automatizmu.

Ali ono što je nas zanimalo, jeste šta sve možete kupiti za taj iznos.

Prema današnjem srednjem kursu Narodne banke, za sto evra dobijate 11.800 dinara.

Malo smo istraživali i evo do kojih smo zaključaka došli.

Na samom početku moramo naglasiti da se cene razlikuju od marketa do marketa, od apoteke do apoteke pa smo našli zlatnu sredinu.

1. Brašno, jedan kilogram - 65 dinara

Ukoliko ste u karantinu naučili da mesite hleb, ukoliko pravite kolače, testa ili brašno koristite kao dodatak jelima, za kilogram mekog brašna vam je u proseku potrebno 65 dinara. To znači da za iznos od 11800 dinara možete kupiti 181 kilogram brašna.

2. Hleb- 50 dinara

Cene hleba variraju u zavisnosti od proizvođača, vrste brašna od kojeg je napravljeno, i sl... Ali, najjeftiniji hleb se može kupiti za 50 dinara. Tako za sto evra dobijate 236 vekni hleba. No, ukoliko kupujete dugotrajni hleb od mešavine raznih vrsta brašna, koji u proseku košta oko 120 dinara računica je i više nego duplo manja, pa imate oko 98 kilograma hleba.

3. Litar mleka - 100 dinara

Mleko od litar u proseku košta 100 dinara, pa kada budete dobili svoje sledovanje od države, moći ćete da pazarite 118 litara mleka, što je priznaćete i više nego dovoljno.

1 / 1 Foto: Filip Plavčić

4. Jaja 10 komada -120 dinara

Pored hleba i mleka, u neophodne namirnice ubrajaju se i jaja. Prema jednoj statistici odrasla osoba bi dnevno trebala da pojede najmanje jedno jaje. Ukoliko 11800 podelite na 120 tačnije prosečnu cenu pakovanja od 10 komada jaja, dobijete 98 kutije ovog proizvoda, što je 980 jaja.

5. Zaštitne maske - 120 dinara

Prema rečima epidemiologa, iako je najgore prošlo, očekuju nas manji talasi koronavirusa u narednim mesecima. Kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze, neophodno je da svaki pojedinac koristi zaštitnu masku. Cena pakovanja od 10 zaštitnih maski u apotekama je 120 dinara, što nas dovodi do magičnog broja 98. Imajući u vidu da se radi o maskama za jednokratnu upotrebu, za vas nema brige, jer ćete imati dovoljno maski za naredne tri godine.

6. Prašak za veš, 2 kg 650 dinara

Nijedno domaćinstvo ne može da prođe bez praška za pranje veša. Među jeftinije deterdžente ubraja se Ariel od dva kilograma. Ipak razlika u računici može biti neverovatna pa tako on u nekim lancima marketa košta vrtoglavih 650 dinara dok se isti proizvod na drugom mestu može naći duplo jeftinije. Tako za 11800 dinara dobijate 18 pakovanja od 650 dinara ili 39 pakovanja od po 300 dinara.

7. Toalet papir - 300 dinara

Možda čak i naprodavaniji proizvod u periodu vanrednog stanja, bio je toalet papir. Sada, kada je vanredno stanje ukinuto, toalet papir se ponovo može naći na rafovima u dovoljnim količinama. Ako za 10 rolni ovog proizvoda izdvojite 300 dinara, možete napraviti zalihe u koje staje čak 39 pakovanja toalet papira.

8. Kilogram svinjetine - 500 dinara

Prosečna cena svinjskog mesa je oko 500 dinara, što znači da za sto evra dobijate 23,6 kilograma svinjetine.

foto: Profimedia

9. Ulje - 130 dinara

Još jedna namirnica bez koje se priprema jela ne može ni zamisliti, jeste ulje. Cena ulja je proseku 130 dinara, što dalje znači da za sto evra možete nabaviti čak 90 litara ulja.

10. Kafa od 200 grama - 170 dinara

Većina ljudi svoj dan započinje šoljicom kafe. Prosečna cena za pakovanje od 200 grama ovog napitka iznosi 170 dinara, pa kada se podeli već poznatom cifrom, dobija se 69 kutija kafe, odnosno 13,8 kilograma iste.

1 / 1 Foto: Profimedia

11. Cigarete - 250 dinara

Ukoliko ste pušač, svakodnevno imate dodatni trošak koji nije manji 250 dinara. Računica je jasna. Ako 11800 potrošite na cigarete u zalihama ćete imate 47 paklice.

12. Sladoled - 220 dinara

Još jedno pravo letnje osveženje jeste sladoled, a za 11800 dinara poješćete 54 sladoleda od 220 dinara. Ukoliko pak imate decu, a znamo da oni obožavaju ovu poslasticu, to će se brzo potrošiti, posebno sa dolaskom leta.

I na kraju, ne možete čitavo leto provesti u stanu. Ako odlučite da odete na piće u prestonici i naručite na primer pivo, moći ćete da naručite oko 50 tura. Ukoliko naručujete za veliko društvo to je ok, u suprotnom.. nadamo se da nećete sve popiti sami, barem ne odjednom.

1 / 1 Foto: Aleksandar Jovanović

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.