MUSLIMANI POČELI DA DOLAZE NA OSTROG! A poželjno je da svi vernici za TAČNO 10 dana posete crkve i manastire...
Mošti svetog Vasilija, Foto: prentscreen

CRVENO SLOVO

MUSLIMANI POČELI DA DOLAZE NA OSTROG! A poželjno je da svi vernici za TAČNO 10 dana posete crkve i manastire...

Srpska pravoslavna crkva slavi svetog Vasilija Ostroškog svake godine 12. maja (29. aprila, po julijanskom kalendaru)

Objavljeno: 13:06h

Sveti Vasilije Ostroški je veliki čudotvorac, čija su dela poznata i izvan granica Srpske pravoslavne crkve. Sveti Vasilije iscelitelj je svih nevoljnih i bolnih, koji sa čvrstom verom i ljubavlju dolaze i pristupaju mu kao velikom čudotvorcu i Božijem ugodniku.

Pored pravoslavnih vernika, na grob Svetog Vasilija Ostroškog počeli su da dolaze i muslimani.

Poklonici iz svih krajeva i danas dolaze Ostroškom Čudotvorcu u velikom broju iz svih krajeva, bez obzira na veroispovest i nacionalnu pripadnost.

Dolaze i iz inostranstva, a jedini koga Sveti Vasilije nije priznao jesu Hrvati, smatrajući ih nepravednima, a sveci ne vole nepravdu.

Zato se kraj kivota Svetog Vasilija uznose se molitve i na našem i na stranim jezicima. Mnogi donose decu da krste baš ispred moštiju, a sve popularnije je da dečaci dobijaju imena upravo po čudotvornom svecu.

foto: Beta / Miloš Miškov

Srpska pravoslavna crkva slavi svetog Vasilija Ostroškog svake godine 12. maja (29. aprila, po julijanskom kalendaru).

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mesto su hodočašća za vernike svih religija. Pred njegovim moštima mnogi bolesni uspeli su da se iscele.

Usled velike pandemije koronavirusa, vernicima nije bilo dozvoljeno kretanje po crkvama i manastirima u meri u kojoj to obično rade, što je uznemirilo pravoslavni svet.

U ime ovog velikog dana, i u ime velikog sveca, juče je sa Ostroga u sve gradove Srbije u kojima se nalaze crkva ili hram posvećeni Svetom Vasiliju, stigla čudotvorna ikona posvećena Svemoćnom i deo njegove odore.

Danas su crkve Svetog Vasilija iznele darove pred vernike, a 22. maja kroz 10 narednih dana, u pomenutim crkvama moći će da se dodirne ikona i deo odore.

Za 10 dana deo Ostroga i Vasilija biće bliži svakom verniku Srbije, te je 22. maj datum kada je poželjno da se posete njegove crkve i manastiri, radi bržeg pomaganja, zadravlja i iscelenja Čudotvornog, velike jačine s obzirom da je osveštano nad samim moštima Sveca.

foto: prentscreen

Crkva Svetog Vasija Ostroškog nalazi se u Beogradu na Bežanijskoj Kosi, a hram Svetog Vasilija na Banjici.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.