USPEŠNA AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVALAŠTVA KRVI: Ovako je obeležen dan Crvenog krsta u Bajinoj Bašti
Reč je o drugoj akciji koju su organizovali za vreme pandemije, Foto: Crveni krst Bajina Bašta

SJAJNA VEST

USPEŠNA AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVALAŠTVA KRVI: Ovako je obeležen dan Crvenog krsta u Bajinoj Bašti

Reč je o drugoj akciji koju su organizovali za vreme pandemije

Objavljeno:

Povodom 8. maja, Svetskog dana Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, Crveni krst Bajina Bašta je organizovao vanrednu akciju dobrovoljnog davalaštva krvi.

foto: Crveni Krst Bajina Bašta

Reč je o drugoj akciji koju su organizovali za vreme pandemije. Ovom prilikom, krv je dalo 48 dobrovoljnih davalaca, među kojima je bilo i šestoro volontera Crvenog krsta Bajina Bašta.

foto: Crveni Krst Bajina Bašta

Podsetimo, za vreme vanrednog stanja, volonteri bajinobaštanskog Crvenog krsta su redovno bili na terenu i pomagali najstarijim sugrađanima. Takođe, s obzirom na to da do najudaljenijih sela treba preći 50 kilometara u jednom pravcu (podnožje Tare, Debelog brda i pogranični deo sa opštinom Kosjerić), neretko su prelazili i po nekoliko kilometara pešaka.

foto: Printscreen

Svetski dan Crvenog krsta obeležava se na dan kada je rođen Anri Dinan, osnivač jednog od najmasovnijih i najstarijih humanitarnih pokreta.

Poreklom iz bogate ženevske porodice, nakon studija Dinan se posvetio bankarskom pozivu. Krenuvši da sklopi posao sa Napoleonom III, slučajno se obreo usred pobesnele bitke kod grada Solferino. Hiljade vojnika koji su se međusobno ubijali i sakatili, i užasna ljudska patnja ranjenika koju je tamo video preobrazila ga je i promenila tok njegovog života.

Ne samo da je istog trenutka promenio svoje planove i počeo da motiviše i organizuje ljude iz okolnih mesta da pruže pomoć ranjenima koji su bespomoćno ječali, nego je došao do ideje da sve zemlje na svetu treba da formiraju orgnizacije koje će služiti za pomoć bolesnim i ranjenima u sukobima – bez obzira kojoj strani pripadaju.

I sam se potpuno se predao stvaranju međunarodne organizacije koja bi za cilj imala ublažavanje patnje i pružanje pomoći svima kojima je to potrebno. Zapustivši posao zbog ideje kojoj se posvetio, bankrotirao je i završio u krajnjoj bedi, zaboravljen u jednom sirotinjskom domu. Ipak, ideja koju je podario svetu imala je drugačiju sudbinu – pokret Crvenog krsta nastavio je da se razvija i postao je prihvaćen doslovno od celog sveta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.