PROFESOR BOJIĆ JE OTKRIO KAKO SU SE U INSTITUTU DEDINJE BORILI SA KORONOM: Izbegnuta je tragedija
Prof. Milovan Bojić, direktor Instituta "Dedinje, Foto: Dado Đilas

BRZO REAGOVALI

PROFESOR BOJIĆ JE OTKRIO KAKO SU SE U INSTITUTU DEDINJE BORILI SA KORONOM: Izbegnuta je tragedija

Čim je otkrivena "tempirana bomba", u Institutu je testirano 250 ljudi

Objavljeno:

U institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" nema obolelih od kovida 19. Novog virusa korona nema ni među pacijentima, ni među medicinskim osobljem. Zaposleni koji su bili pozitivni napustili su bolničko lečenje, dok su testovi 80 zdravstvenih radnika sa asimptomatskim stanjem sada negativni. I svi su zdravi i dobro su.

Ovo, za "Novosti", kaže prof. Milovan Bojić, direktor Instituta "Dedinje", prve bolnice u Srbiji koja je bila na udaru pandemije. Po rečima našeg sagovornika, kovid su u Institut početkom aprila uneli pacijenti koji nisu znali da su oboleli. Imali su urednu kliničku sliku, a znake bolesti ispoljili su tek posle intervencija.

Čim je otkrivena "tempirana bomba", u Institutu je testirano 250 ljudi. Virus je tada potvrđen kod 67 zdravstvenih radnika i 14 pacijenata. Medicinsko osoblje je odmah isključeno sa posla, a pacijenti zbrinuti u kovid-bolnicama. Na taj način se izašlo iz "začaranog kruga" u kome se virus prenosi sa pacijenta na zdravstvene radnike, i obrnuto.

foto: Printscreen

NAPREDUJE "DEDINjE 2"

- SVE vreme pandemije gradi se "Dedinje 2", stiglo se do šestog i sedmog sprata - iznosi Bojić. - "Dedinje 2" nam je preko potrebno zato što nemamo ambulantu kliničkog dela, nemamo garderobu, nemamo prostor za odgovarajuće laboratorije, za naučno-istraživački rad, nemamo dovoljno bolničkih kapaciteta... Biće drugačije kad se završi "Dedinje 2".

- Ovaj virus često je fatalan za kardiovaskularne bolesnike, pa je presecanjem lanca širenja zaraze izbegnuta katastrofa. Ispostavilo se da je zabluda da će kovid najviše napadati bolesnike sa opstruktivnom bolesti pluća, astmatičare, potom maligne bolesnike, dijabetičare... Pokazalo se da kovid 19 najviše "ljubi" kardiovaskularne bolesnike i da se prema njima orijentiše - kaže Bojić. - U Institutu zbog toga moramo da budemo naročito oprezni. Nastojimo da naši pacijenti uopšte ne budu "u komunikaciji" sa virusom.

o Vaši pacijenti, svedoci smo toga, pre ulaska u bolnicu prolaze rigoroznu kontrolu?

- Ispred zgrade smo postavili dva šatora i kontejnere za ambulantne preglede. Od pacijenata tražimo da urade bris i obavezne analize u matičnom domu zdravlja. Ali kao što smo svi primetili, ovaj virus je nezaustavljiv. Prvi smo, od svih zdravstvenih ustanova Srbije, preduzeli rigorozne preventivne mere protiv kovid-infekcije, čak pre nego što su konstituisani krizni štabovi, ali je virus, ipak, ušao u Institut. Tada smo shvatili da je nemoguće zaustaviti ulazak virusa u zdravstvene ustanove. To je, nažalost, potvrdilo i vreme.

Da li ste mogli da izbegnete ulazak kovida u Institut?

- To smo mogli jedino da je Institut bio skroz zatvoren, ali zatvoriti ga za pacijente bilo bi ravno zločinu.

foto: Printscreen

Da li se smanjio broj pacijenata koji dolaze u Institut?

- Kapacitet Instituta je znatno smanjen zbog rigoroznih pravila epidemioloških službi, ali i u takvim okolnostima pružamo pomoć, radimo ambulantne preglede, kao i neodložne operacije na srcu. U saradnji sa epidemiolozima i kineskim stručnjacima, Institut je podeljen na zelene i crvene zone. Mesečno zbrinemo od 120 do 150 pacijenata sa akutnim infarktom, a neretko dobijemo i urgentna stanja u kardiovaskularnoj hirurgiji, pre svega rascepe velikih krvnih sudova.

Šta savetujete kardiovaskularnim bolesnicima?

- Da poštuju mere socijalne distance i da se pridržavaju pravila svojih kardiologa. Jedino što sigurno pomaže kod ovog virusa jeste ono što smo od roditelja uzeli - prirodni imunitet i genetika. Ne smemo da se opustimo, veliki deo posla je završen, izbegnut je italijanski, španski, američki scenario, ali potencijal virusa nije oslabio. Velika je zabluda da će drugi talas epidemije biti slabiji. Iz istorije medicine znamo da je u drugom talasu španska groznica odnela 50 miliona ljudskih života i zato nam je oprez najpotrebniji.

MNOGO OPERACIJA

Prošle godine uradili smo mnogo velikih operacija na srcu i praktično ukinuli liste čekanja - kaže Bojić. - Ko zna šta bi se dešavalo sa tih pet-šest hiljada pacijenata koji su operisani u protekle dve i po godine da su sačekali pandemiju...

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.