KON SAVETUJE STARIJIM SUGRAĐANIMA DA OVO NE RADE BAR JOŠ 7 DANA: Rečenicom je stavio tačku na sliku iz kafića
Predrag Kon, Foto: printscreen

nova faza epidemije

KON SAVETUJE STARIJIM SUGRAĐANIMA DA OVO NE RADE BAR JOŠ 7 DANA: Rečenicom je stavio tačku na sliku iz kafića

Kako kaže, roditelji koji će slati decu u vrtiće smatra da će dobiti dobre savete od onih koji neposredno rade sa njima

Objavljeno:

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za televiziju Pink da smo ušli u 10-tu nedelju epidemije kada se može očekivati da se kriva spusti i na jedan posto.

“U junu se ne očekuje prisustvo virusa u cirkulaciji. Ono što je činjenica jeste da on i dalje postoji, ali podsećam da su od 27. aprila počela popuštanja. U prvoj nedelji smo imali kozmetičke salone, teretane, frizerske salone, ništa se nije dogodilo, aktivnost i dalje slabi što je dobro”, rekao je Kon.

"Ovo je sve pod kontrolom, bitno je da se preduzimaju mere i da se koriste na pravi način, ali i da se vraćamo u život jer je i to jako važno”, rekao je Kon.

Kako kaže, roditelji koji će slati decu u vrtiće smatra da će dobiti dobre savete od onih koji neposredno rade sa njima.

“Vaspitačice su spremne potpuno i imaju iskustva, bilo je razgovora da se deca i pripreme, ne očekujem bilo kakve probleme, ali, tu smo da ukoliko bilo šta čujemo da reagujemo. Ne očekujem da će virus na bilo koji način da se dodatno aktivira”, rekao je Kon.

Kako kaže, što se tiče studenata i oni se vraćaju u domove, i dodaje da to jesu mesta gde može doći do zaražavanja ali dodaje i da iako dođe do toga u ovoj populaciji očekuju se blaži oblici nego kod ostalih.

“Što pre treba da se jave ukoliko nešto osete kako bi se što pre izolovali”, rekao je Kon.

Kako kaže, ne očekuje nikakve probleme ni u tom segmentu društva.

Kon je prokomentarisao da treba da se vraćamo u život ali da treba da se poštuju mere, komentarišući sliku koja je u javnosti izašla gde je on u kafiću.

“Sve je bilo po protokolu, treba se vraćati normali, ali koristiti masku ukoliko bi neko prišao i da se ne bi nezgodno osećao zbog toga što ne nosim masku”, rekao je Kon.

Ističe da se isključivo tako ponaša i pozvao je sve da shvate da sa korišćenjem zaštite treba da se osećaju bezbedno i što pre da se vrate u potpunu normalu.

Kon je istakao da za hronične bolesnike i one preko 65 godina, nije još preporučljivo da koriste gradski prevoz, on, dodaje nije zabranjen ali im ga ne bi preporučio, makar, kako kaže, još jedno nedelju dana.

Kon je rekao da osim sporadičnih slučajeva, mogu i dalje da se dešavaju manje epidemije.

“Nije nemoguće da virus negde uđe i da se zaraze osetljive osobe. Vrlo je važno da svako ko ima neku tegobu odmah da reaguje”, rekao je Kon.

Ističe da će se uraditi testiranje imuniteta pa će se znati koliki je zaista kolektivni imunitet.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.