Priča od koje se ledi KRV U ŽILAMA: Komšije Albanci joj ubili muža i sina, zločin koji je prošao NEKAŽNJENO!
Oštećeni su upućivali žalbe državnim institucijama, Foto: Profimedia

POTRESNO

Priča od koje se ledi KRV U ŽILAMA: Komšije Albanci joj ubili muža i sina, zločin koji je prošao NEKAŽNJENO!

Oštećeni su upućivali žalbe državnim institucijama

Objavljeno:

Gost emisije "Vikend jutro" koja se emituje na televiziji "Hepi" a čiji je urednik i voditelj Jovana Jeremić, bio je nekadašnji novinar NIN-a i Duge, Rajko Đurić. On je u emisji ispričao priču koja se dogodila davne 1982.godine u Samodreži kod Vučitrna, gde se prema predanju pričestila srpska vojska uoči Bitke na Kosovu. Pre 1999. godine je živelo dvadesetak srpskih porodica. Poslednja se iselila Danica Milinčić. Njenog sina Danila, ubili su 1982. godine na kućnom pragu. Danica se smatra simbolom stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. O njenoj golgoti šira javnost malo zna.

Krajem 1970-ih, i početkom 1980-ih vladala je velika napetost između Srba i Albanaca na KiM. U periodu 1970-1985 počinjeno je preko 2.200 krivičnih dela (pljački, fizičkih napada sa teškim telesnim povredama i ubistvima) u kojima su 92% slučajeva žrtve bili Srbi.

Oštećeni su upućivali žalbe državnim institucijama SAP Kosovo i Metohija, i SFRJ, detaljno navodeći probleme sa kojima se suočavaju i kakve im opasnosti prete, ali su ih državni organi ignorisali.

Velike demonstracije Albanaca izbile su 1981. godine. Oni su prvobitno tražili republiku u okviru SFRJ, a nedugo zatim i nezavnosnost Kosova i Metohije, odnosno izdvajanje iz SFRJ. Rukovodstvo Republike Albanije je podržavalo proteste svojih sunarodnika na Kosmetu. U skoro svim srpskim selima na SAP Kosovu i Metohiji osećao se strah i napetost, jer su Albanci Srbima palili žito, letinu, kamenovali kuće, prozore, nasrtali na srpsku decu dok idu u školu i sl.

Tešku sudbinu stradanja srpskog naroda na KiM ponela je i porodica Milinčić.

Slavoljuba Milinčića ubile su komšije Albanci u junu 1968. godine. Pretučen je metalnom štanglom, a ubice su prošle nekažnjeno. U Sudu su Slavoljubovoj ženi Danici Milinčić rekli da beži sa Kosova i da nema nikakvih prava, a da je predmet njenog muža "zastareo".

Porodica Milinčić je uprkos tome ostala da živi, obrađuje svoju zemlju i uzgaja stoku na KiM. Danica je imala tri sina - Danila, Miroslava i Pavla. Ostali su da vode domaćinstvo nakon očeve pogibije, ali tragedija je tek usledila…

Zločin bez kazne – ubice na slobodi, presuda na albanskom

Presuda (u kojoj je naglašeno da je ubistvo bilo sa predumišljajem i da je upereno protiv SFRJ) nikada nije doživela izvršenje, tačnije odvođenje ubice Muhameda Muje Ferata na dugogodišnju kaznu zatvora, kao i njegovih saučesnika.

Inače, presuda je pročitana u sudnici na albanskom jeziku (iako prema važećem Ustavu SFRJ iz 1974. službenik jezik na celoj SFRJ je bio srpsko-hrvatski), tako da niko od Milinčića nije razumeo šta je presuđeno.

Danila Milinčića, Daničinog sina, mučki su ubile komšije Albanci 02. juna 1982. godine.

Sa majkom je pojio krave kada su na njegovo imanje upala četiri Albanca preteći da će mu oduzeti stoku. Oborili su Danila na zemlju i počeli da ga fizički maltretiraju. Majka Danica pokušala je da ga zaštiti, ali jedan iz grupe Albanaca, komšija Muhamed Mujo Ferat, dok su ostala trojica držala Danila, opalio je iz pištolja i ustrelio ga pravo u srce. Majka Danica pogođena je u rame. Ubica je podvriskivao da Kosovo nije Srbija i da su oni na zemlji albanskog predsednika Envera Hodže.

Danilo je ostao siroče kada su mu komšije Albanci ubili oca Slavoljuba. Troje Danilove dece ostala su siročići kada su im komšije Albanci ubile oca. Najmlađi sin nije ni upamtio oca, jer je rođen posle njegove pogibije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Republika.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.