AVIO SAOBRAĆAJ U SRBIJI KREĆE MOŽDA VEĆ 18. maja! Pitanje je: hoće li i kod nas putnici dolaziti 4 SATA PRE LETA
Avion / Ilustracija, Foto: AP

KONAČNO

AVIO SAOBRAĆAJ U SRBIJI KREĆE MOŽDA VEĆ 18. maja! Pitanje je: hoće li i kod nas putnici dolaziti 4 SATA PRE LETA

Budući da je zabrana komercijalih letova skraćena do 17. maja, već od narednog dana, 18. maja, avio-saobraćaj u Srbiji može da krene

Objavljeno:

Kraj pandemije korona virusa još se ne nazire, ali države širom sveta trude se da vrate život u novu normalu, s kojom ćemo se, po svoj prilici, dugo "družiti". Ono što nas sasvim sigurno čeka su i nova pravila za putovanja, za izlazak i ulazak u druge zemlje. Mnoge države, pogotovu one koje žive od turizma, najavile su obavezna testiranja svih koji žele da pređu njihovu granicu.

I Srbija je jedna od zemalja u kojoj bi u narednim nedeljama moglo doći do otvaranja graničnih prelaza, koji su 20. marta potpuno zatvoreni za putnički drumski, rečni i železnički saobraćaj. Međunarodni granični prelaz na aerodromu “Nikola Tesla” zatvoren jer 19. marta u podne i obustavljeni su i svi komercijalni međunarodni letovi. Podsećamo, beogradski aerodrom bio je sve vreme otvoren za humanitarne letove i kargo saobraćaj, a vazdušni prostor Srbije ostao je otvoren za sve prelete.

Budući da je zabrana komercijalih letova skraćena do 17. maja, već od narednog dana, 18. maja, avio-saobraćaj u Srbiji može da krene.

Pitanje od milion dolara

Koje će se mere sprovoditi u avio-saobraćaju, pitanje je za milion dolara, jer predloga ima mnogo, ali su se već mnoge svetske kompanije pobunile protiv njih. Mere koje se najčešće pominju su:

dolazak putnika na aerodrome i četiri sata pre leta

merenje temperature svakog putnika pre ulaska u avion i

primena mera socijalnog distanciranja u samom avionu, tako što će biti smanjen kapacitet za sedišta u sredini.

Određene mere za ulazak u Srbiju već su uvedene početkom aprila, i to za naše građane iz inostranstva, bilo da je reč o gastajbarterima ili o putnicima koji su sa raznih destinacija, sa svetskih aerodroma, vraćali u Srbiju.

Svim građanima se meri telesna temperatura. Nakon toga se radi obavezan bris svima kojima je temperatura povišena, dok se ostalima ne radi testiranje. Međutim, i oni bez temperature upućuju se u samoizolaciju.

Ovim merama uskoro će zasigurno biti pridodate još neke, a najviše se pominju testovi na korona virus, koje bi putnici uradili u zemljama iz kojih dolaze.

Zorana Mihajlović, ministarkagrađеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, ukazala je da će se u putničkom avio-saobraćaju voditi računa o merama bezbednosti, u skladu sa preporukama lekara.

- Što se tiče mera bezbednosti u avio-saobraćaju, svi koji budu želeli da putuju moraće da imaju negativan test na koronu koji nije stariji od 72 sata, a kada slete ići će u izolaciju - rekla je ministarka.

U Austriji već moguć brzi PCR test

Bečki aerodrom Švehat od ponedeljka nudi PCR test, odnosno test na korona virus, i to ne samo putnicima, već svima koji su zainteresovani. Test košta 190 evra, a rezultati se dobijaju za 2-3 sata.

U slučaju da su rezultati negativni, prilikom ulaska u Austriju putnicima neće biti potreban 14-odnevni karantin. Svaki pozitivni rezultat se prijavljuje nadležnim vlastima, koje preduzimaju odgovarajuće korake u daljem ophođenju prema inficiranom.

Osobe koje putuju iz Beča, a testiraju se pre leta, ovim testiranjem dobijaju potvrdu kojom mogu dokazati u zemlji sletanja da su negativni na korona virus.

U Hrvatsku se neće moći bez potvrde

U Hrvatskoj se trenutno raspravlja o proceduri pri ulasku u tu zemlju, kada se, naravno, otvore granice. Ono što se sigurno zna je da će turisti morati da imaju potvrdu da su bili negativni na testu za korona virus i samo pomoću takve potvrde moći će da uđu u Hrvatsku.

Najviše se pominje PCR test i koliko je on pouzdan.

- Dok se sve zemlje ne oslobode virusa, PCR test će se raditi u zemlji iz koje ljudi polaze i test ne sme biti stariji od 24 sata. To je osiguranje da bi dan do dva osoba mogla biti negativna. To je visokopouzdan test, ali pošto nema 100%-tnog testa, svakako da i tu treba oprez ako se dolazi iz područja gde ima zaraze - izjavila je prof. dr. sc. Alemka Markotić, direktorka Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” za HRT.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.