U LESKOVAČKOJ FABRICI JURA JOŠ PETORO RADNIKA IMA KORONU: Svi imaju iste simptome
Fabrika Jura / Ilustracija, Foto: Prinscreen/Youtube/Insajder Video

OVAKVO JE STANJE

U LESKOVAČKOJ FABRICI JURA JOŠ PETORO RADNIKA IMA KORONU: Svi imaju iste simptome

Virus korona je od početka aprila prisutan među njenim radnicima, ali je u utorak došlo do drastičnog povećanja broja zaraženih

Objavljeno:

U fabrikama južnokorejske korporacije „Jura“ od virusa korona trenutno je oboleo 21 zaposleni što je za pet osoba više u odnosu na podatke koji su objavljeni u sredu. Svi oboleli su hospitalizovani u leskovačkoj Kovid bolnici, osećaju se dobro i imaju uglavnom blage simptome ove infekcije.

Epidemiološko istraživanje ukazuje da se virus delimično širio u radnom procesu obolelih, ali su po brojnosti „porodični klasteri i dalje na prvom mestu“. To znači da se virus najviše prenosio u okviru porodica obolelih, a posebno nakon minulih praznika kada je došlo do porasta broja zaraženih radnika „Jure“. Virus korona je od početka aprila prisutan među njenim radnicima, ali je u utorak došlo do drastičnog povećanja broja zaraženih. U tri dana je registrovano osam novoobolelih, dan kasnije još sedam, a u četvrtak još toliko. Po nalogu leskovačkog Zavoda za javno zdravlje svi bliski kontakti na radnom mestu su stavljeni u samoizolaciju od 14 dana, a naloženo je testiranje oko 200 zaposlenih.

- Po brojnosti na prvom mestu su porodični klasteri gde smo na području Jablaničkog okruga registrovali 29 slučajeva u kojima su virusom inficirane cele porodice. U Leskovcu imamo 15 takvih porodica, a inficirani imaju lake ili su bez simptoma bolesti. Porast obolevanja kod zaposlenih u nekim kompanija dovodi se u vezu kako sa importovanjem slučajeva iz poroodica, ali i sa širenjem infekcije u bliskim kontaktima ostvarenih u radnom procesu gde odmah pristupamo hitnim merama – istakla je dr Aleksandra Nikolić, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu.

Ova ustanova od početka epidemije kontinuirano prati epidemiološku situaciju u „Juri“ gde su prvi slučajevi zaraze registrovani 6.aprila. Tada je obolelo šestoro radnika, a onda se, do 2. maja, broj zaraženih sporadično povećavao za po jednog zaposlenog. Od početka maja broj zaraženih počinje da raste za po tri da bi u poslednja dva dana epidemiolozi registrovali po sedam novoobolelih radnika „Jure“. Od početka epidemije od virusa korona zaraženo je ukupno 35 „Jurinih“ radnika.

ZARAŽENE 403 OSOBE U Jablaničkom okrugu su od početka epidemije od virusa korona obolele 403 osobe. U Leskovcu 256, Vlasotincu 102, Bojniku 24, Lebanu 17 i u Medveđi četiri. Očekuju se rezultati testiranja za 242 osobe. U leskovačkoj Kovid bolnici je smešteno 139 pacijenata sa područja celog okruga, od čega su 55 Leskovčani.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.