PAŽNJA, OVE MERE OSTAJU I DANAS, IAKO NEMA POLICIJSKOG ČASA! Borba protiv korone JOŠ TRAJE
Ilustracija, Foto: Profimedia

SVE VANREDNE MERE

PAŽNJA, OVE MERE OSTAJU I DANAS, IAKO NEMA POLICIJSKOG ČASA! Borba protiv korone JOŠ TRAJE

Na snazi ostaje i držanje distance od dva metra, pa će svi građani Srbije do daljeg morati da izbegavaju kontakte poput rukovanja i zagrljaja

Objavljeno:

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su sinoć ukidanje vanrednog stanja, koje je bilo na snazi od 15. marta usled proglašenja epidemije virusa Kovid-19.

To u praksi znači da od danas više nema ni policijskog časa, odnosno zabrane kretanja koje je u prethodna gotovo dva meseca važilo od 17, odnosno od 18 sati svakog dana, vrlo često i sa "zaključanim" vikendima.

Od danas, ni penzioneri nemaju ograničenje slobode kretanja. Oni će moći da prošetaju kad god požele, ali bi, kao i svi ostali, trebalo da se pridržavaju mera koje je propisala epidemiološka struka.

Tako, penzionerima, kao i svima ostalima, nije preporučljivo da šetaju u grupi, a dodatni savet članova Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa jeste da najstariji što više vremena provode u svojim domovima. Na snazi ostaje i držanje distance od dva metra, pa će svi građani Srbije do daljeg morati da izbegavaju kontakte poput rukovanja i zagrljaja.

- Zabrana kontakta i nadalje postoji, to je najvažnije zapamtiti. Mora da nam ostane u svesti da moramo da štitimo starije od 65 godina. Ne samo oni da se oni štite sami, već i mi da ih štitimo - istakao je epidemiolog Predrag Kon.

foto: Youtube printscreen/Jutarnji porgram TV Happy

Onlajn nastava, koja je organizovana za vreme vanrednog stanja, ostaje na snazi. Ministarstvo prosvete izdalo je poduži spisak mera koje će svaka škola morati da preduzme kada 11. maja bude počeo da radi boravak za decu do 12 godina starosti.

Vrtići u Srbiji, posle skoro dva meseca pauze, počinju sa radom u ponedeljak, 11. maja, a da bi se deca ponovo vratila u ove kolektive, i roditelji moraju da ispune određene obaveze. Pored vrtića koji će morati da ispoštuju određene mere zbog pandemije Kovida 19, evo nekoliko stavki koje roditelji moraju da urade da bi dete ponovo poslali u vrtić.

Odlazak na velike porodične skupove kao što su svadbe, rođendani i krštenja nije preporučljiv bar do 15. juna. Epidemiolog dr Srđa Janković upozorava da dokle god imamo prisustvo virusa, svako veće okupljanje predstavlja rizik.

Shodno tome, bioskopi i pozorišta neće početi da rade do 31. maja. Na otvorenom prostoru biće dozvoljeno maksimalno da se okupi 20 ljudi, pa neće biti ni održavanja sportskih događaja sa publikom.

U većini gradova počinje da radi javni prevoz, ali će i ovde važiti posebni uslovi, makar u početnoj fazi. Tako će u autobus će moći da uđu samo zaposleni, odnosno putnici koji imaju mesečnu bus-plus kartu za zaposlene ili periodičnu kartu, ali moraju imati potvrdu od firme da su u obavezi da dolaze na posao. Naravno, svi korisnici javnog prevoza moraće da imaju maske i rukavice - u suprotnom neće im biti dozvoljen ulazak u vozilo.

U drugoj fazi, kada počnu sa radom fakulteti, u autobuse gradskog prevoza moći će da uđu i studenti, kasnije i učenici, da bi na kraju, u četvrtoj fazi, gradski prevoz mogli da koriste i stariji od 65 godina.

Ako ste se uželeli šopinga u tržnom centru, od sutra ćete moći da krenete u obilazak omiljenih radnji. Ali, i tu će važiti posebni uslovi - kako za kupce, tako i za prodavce.

Pravilo da nosimo maske i rukavice važi i za odlazak u ugostiteljske objekte koji su počeli sa radom početkom ove nedelje, kako za nas, tako i za zaposlene u kafićima, kafanama i restoranima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.