STRUČNJACI USRED EMISIJE OTKRILI NEPOZNATE NOVE DETALJE O VIRUSU: Srbija se ućutala na trenutak
Doktori su gostovali u emisiji, Foto: RTS Printscreen

pandemija korone

STRUČNJACI USRED EMISIJE OTKRILI NEPOZNATE NOVE DETALJE O VIRUSU: Srbija se ućutala na trenutak

Poslednjeg dana vanrednog stanja usled epidemije koronavirusa, stav je jasan - bilo je strašno, stoga se moraju i dalje poštovati mere distance

Objavljeno:

Doktori koji su se sreli sa koronom "oči u oči", gostovali su u specijalnoj emisiji "Oko magazina" na RTS-u.

Poslednjeg dana vanrednog stanja usled epidemije koronavirusa, stav je jasan - bilo je strašno, stoga se moraju i dalje poštovati mere distance.

- Imali smo mlade ljude, od 24 do 40 godina... Dođu na nogama u kliniku i za dva dana završe na respiratoru. Svi pokušavamo da što više saznamo o virusu - rekla je doktorka, pulmolog i profesor Violeta Mihajlović Vučinić.

- Virus ne može da opstane toliko u spoljnoj sredini, mislim da neće iste posledice izazvati (kao tuberkuloza u 20. veku) i neće biti istorijski upamćen toliko. Sada je najveća opasnost jer nemamo vakcinu. Brzo smo shvatili da se radi o jednom ozbiljnom agensu koji je smrtonosan. Nažalost smo to sve videli, reagovali smo onako kako je moralo. Lako je pričati da li je bilo preterano ili nije, pričaće se decenijama. Tema je takva, biće aktuelna svaki put kad se dogodi neka nova pandemija - dodao je profesor doktor Predrag Kon.

- Koronavirus je šest puta do sad dolazio među čovečanstvo, ali se nije zadržavao. Bio je jedan od ciljanih virusa od kojih se očekivalo da izazove pandemiju. Sistemi su se iznenadili, ali nije bilo iznenađenje da je korona ta koja će izazvati pandemiju. Istraživanja ukazuju na to da se ne radi o veštački kreiranom virusu. - rekla je doktorka Jelena Begović, naučni savetnik, direktor Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, koordinatorka laboratorije "Vatreno oko".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.