DOKTORKA DARIJA JE UPRAVO SAOPŠTILA ŠTA ĆE BITI SA TESTIRANJEM: Ovo svi građani obavezno moraju znati!
Darija Kisić Tepavčević, Foto: Printscreen, TV Pink

kisić odlučna

DOKTORKA DARIJA JE UPRAVO SAOPŠTILA ŠTA ĆE BITI SA TESTIRANJEM: Ovo svi građani obavezno moraju znati!

Na pitanje o eventrualnom drugom talasu epidemije, Kisić je rekla da to nije nešto što se prvi put spominje kod ovog virusa

Objavljeno:

Zamenica direktora Insituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je da indikacije za testiranje na virus korona ostaju iste, i posle ukidanja vanrednog stanja.

Nastavljamo posao, sprovodimo aktivan epidemiološki nadzor i sve indikacije ostaju iste, uz potencijalnu mogućnost da se i proširuju, pogotovo za putnike međunarodnog saobraćaja, za potrebe službenih putovanja”, rekla je Kisić upitana da li će dinamika testiranja ostati ista i posle ukidanja vanrednog stanja.

Na pitanje o eventrualnom drugom talasu epidemije, Kisić je rekla da to nije nešto što se prvi put spominje kod ovog virusa, jer je to uobičajen tok širenja neke zarazne bolesti protiv koje ne postoji vakcina.

“To je nešto što izvesno znamo, da se, kada počne jesen, zima, javljaju kapljične infekcije slične gripu, gde spada i korona. Ako preživi leto izvesno je da će doći na jesen, ali nikad više u ovakvom stepenu”, rekla je Kisić Tepavčević.

Dodala je da je virus sve slabiji, i svi ćemo, i kao država i kao pojedinci biti spremniji ako se ponovo pojavi.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da će posle testiranja proceniti kolektivni imunitet, i da će se svi u skladu sa tim ponašati, dodajući da neki kolektivni imunitet imamo sasvim sigurno.

Na pitanje koliko je ljudi umrlo, a da su bili suspektni na virus, ali on nije potvrđen i nisu ušli u statistiku, oni su rekli da nemaju precizan broj, ali da su se svi trudili da taj broj bude što manji.

“To su bili sporadični slučajevi preminulih. Imali smo i par slučajeva da je došlo do srčanog zastoja prilikom transporta… Čak smo u par slučajeva radili postmortalno uzimanje brisa, tako da smo se trudili da taj broj bude smanjen na minimum, ali sigurno da je postojalo i takvih slučajeva” rekla je Kisić Tepavčević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.