KAD KRENE JAVNI PREVOZ, TO ZNAČI DA NAM SE ŽIVOT VRATIO U NORMALU! Kon o žili kucavici o kojoj MORA DA SE PAZI
Epidemiolog Predrag Kon, Foto: Tanjug printscreen

uskoro

KAD KRENE JAVNI PREVOZ, TO ZNAČI DA NAM SE ŽIVOT VRATIO U NORMALU! Kon o žili kucavici o kojoj MORA DA SE PAZI

Rekao je da je socijalna distanca i dalje najbolja prevencija koje se moramo pridržvati još neko vreme, kao i maske i rukavice

Objavljeno:

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je danas da se građani Srbije nisu prebrzo vratili normalnom životu i primetio da su građanima pravila ponašanja ušla u svest, a to se, kaže, vidi po tome što drže socijalnu distancu u parkovima i kafićima.

Na konferenciji u Palati Srbija, Kon je na konstaciju novinara da su ulice, parkovi i kafići puni uprkos tome što je virus i dalje prisutan u populaciji, pripisao tome da je građanima sve to nedostajalo, a ne da su se prebrzo vratili u normalan život.

Moramo se vratiti u život, ne samo zbog kafića, već zbog posla, a mi moramo da upozoravamo da i dalje poštuju vanredne mere. Mislim da je ljudima to ušlo u svest, iako se čini da je sve prepuno, ja sam juče bio na Tašmajdanu i video sam da drže distancu, idu po dvoje, kafići jesu puni, ali opet postoji distanca, naveo je Kon.

Rekao je da je socijalna distanca i dalje najbolja prevencija koje se moramo pridržavati još neko vreme, kao i maske i rukavice.

Prema njegovim rečima, građani se još nisu vratili u normalan život, i da će pravo vraćanje u normalan život značiti puštanje u rad gradskog prevoza.

Žila kucavica je saobraćaj. Kada počne normalno da funkcioniše, tek tada može da se kaže da se vratio život, jer je to jedno od glavnih mesta gde dolazi do prenosa respiratornih infekcija, pored vrtića i škola, rekao je Kon.

Na pitanje novinara kada osobe koje su imale virus korona mogu da se vrate na posao i da li zbog njih moraju da se preuzimaju neke mere, zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević kaže da je tu osobu dobro imati u kolektivu.

Po sadašnjoj proceduri, osoba je hospitalizovana kada se utvrdi da je kovid pozitivna, nakon prvog negativnog testa ide u kućnu izolaciju dve nedelje, kada se ponovo radi drugi test, ako je i on negativan, onda se osoba smatra zdravom i može da se vrati u svakodnevne životne aktivnosti i ona nam povećava kolektivni imunitet, te je dobro imati takvu osobu u svojoj blizini i kolektivu, objasnila je Kisić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.