DA LI JE JELENA ĐOKOVIĆ BILA U PRAVU? Studije pokazuju da ipak postoji povezanost između bolesti desni i plodnosti
Hart i njegove kolege su analizirali preko 3.400 trudih žena, Foto: EPA/GEORGIOS KEFALAS, Profimedia

ZDRAVI ZUBI SU VAŽNI

DA LI JE JELENA ĐOKOVIĆ BILA U PRAVU? Studije pokazuju da ipak postoji povezanost između bolesti desni i plodnosti

Hart i njegove kolege su analizirali preko 3.400 trudih žena

Objavljeno:

Jelena Đoković, supruga Novaka Đokovića, u poslednje vreme iznenađuje javnost svojim izjavama i objavama na društvenim mrežama.

U centru pažnje se sada nalazi njena priča o povezanosti karijesa i ženske plodnosti. Ona je kazala kako na plodnost žene veliki uticaj imaju karijes, nagomilane naslage na zubima i bolest desni:

Ljudi su ovo dočekali na nož:

Međutim, pojedine studije pokazuju povezanost između loše oralne higijene i plodnosti i kod žena i muškaraca.

Jedna studija je pokaza da je ženama koje imaju bolesti desni trebalo više vremena da ostanu u drugom stanju. Takođe, za vreme trudnoće, loša oralna higijena je povezana sa prevremenim rođenjem deteta, dijabetesom i preeklampsijom.

Većina istraživanja se fokusira na to kako bolesti desni utiču na plodnost, a smatra se da je razlog za to odgovor imunog sistema tela na bakterijsku infekciju koju ova bolest izaziva.

Kada se telo bori sa infekcijom, rezultat mogu biti upale celog tela. Postoji zabrinutost da to može dovesti do toga da imuni sistem napada zdrave ćelije.

Kod žena, to može dovesti do pobačaja, problema sa plodnošću ili neuspele vantelesne oplodnje.

Još 2011. godine na godišnjem sastanku vezanom za reprodukciju i embriologiju u Stokholmu, Rožer Hart, profesor na Univerzitetu zapadne Australije u Pertu, govorio je da bolest desni ima isti uticaj na trudnoću kao i gojaznost.

Za svoje istraživanje, Hart i njegove kolege su analizirali preko 3.400 trudih žena iz zapadne Australije koje su učestvovale u studiji nazvanoj ,,Smile''. Istraživali su kako bolest desni utiče na trudnoću.

Došli su do toga da je ženama koje su imale problema sa desnima trebalo u proseku dva meseca više da zatrudne, nego onima koje nisu imale bolest desni.

foto: Profimedia

Bolest desni je bakterijska infekcija desni koja izaziva upalu, često se naziva i gingivitis. Rani simptomi su obično crvene i natečene desni i krvarenje tokom pranja zuba četkicom. Ako se ne leči, može prouzrokovati povlačenje linija desni i na kraju gubitak zuba.

Bolesti desni su obično uzrokovane lošom oralnom higijenom, ali i drugim faktorima poput hormona, navika, bolesti i genetike koji mogu, takođe, da igraju veliku ulogu. Ako se ne leči, bolest desni može preći u mnogo ozbiljniju infekciju koja se zove parodontitis. Neće svi slučajevi bolesti desni napredovati do ove faze, ali ako se ne leči znatno se povećava šansa da se to dogodi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.