OVDE SU TURCI POGUBILI VLAŠKU DEVOJČICU: Danas se tu uzdiže manastir u kojem se DOGAĐAJU PRAVA ČUDA!
Manastir Nimnik, Foto: printscreen mlava tv

čudesno

OVDE SU TURCI POGUBILI VLAŠKU DEVOJČICU: Danas se tu uzdiže manastir u kojem se DOGAĐAJU PRAVA ČUDA!

U neposrednoj blizini nalazi se lekoviti izvor i tu su putnici namernici uvek dobro došli

Objavljeno:

Nedaleko od Velikog Gradišta, smešten u gustoj hrastovoj šumi nalazi se manastir Nimnik još jedna veoma posećena kulturna i duhovna znamenitost Opštine Veliko GradisteOva svetinja koja datira još iz vremena Kosovskog boja a obnovljena u vreme Miloša Obilića , nekada je predstavljala prvu školu na ovim prostorima.

Nimnik je ime dobio po legendi o devojčici Nikolini, inače vlaške nacionalnosti, koja je na pitanje Turaka gde je manastir, na vlaškom jeziku odgovorila "nušću nimik", što u prevodu znači "ne znam ništa". Kako legenda kaže nju su zbog toga Turci pogubili. Nesretni roditelji devojčicu su sahranili u porti manastira i oko njene glave zasvetleo je plavičasti oreol. Na grobu je podignuta kapela koja inače danas predstavlja svetinju u kojoj se mnogi vernici mole za spasenje, verujući da poseduje lekovita i isceliteljska svojstva.

U neposrednoj blizini nalazi se lekoviti izvor i tu su putnici namernici uvek dobro došli gde će im u svako doba biti omogućen pristup uz posluženje medom i izvorskom vodom.

- Posećenost Manastira je jako velika pogoto od dolaska oca Jeliseja 2016. godine iz Ovčarsko-kablarske oblasti. Manastir oživljava u svakom smislu te reči, bogosluženja su redovna, svako od nas iz bratstva je tu za svakoga kome je čitanje molitve neophodno. Turističke grupe dolaze širom Srbije pa i van granica naše zemlje. U okviru manastira nalazi se Bogorodičin izvor sa lekovitom vodom, i vernici redovno dolaze umivaju se i isceljuju, pogotovo oni koji imaju problema sa očima. To sve više potvrđuju oni koji su doskora imali probelema a sada ih više nemaju. Inače, Manastir Nimnik i naše molitve nad svetim moštima devočice Nikoline najviše pomažu onima koji se bore za potomstvo ali i ostalima koji dolaze po isceljenje od mnogobrojnih bolesti. Primer državljanke Bugarske koja nam redovno dolazi jasno ukazuje koliko ovo sveto mesto pomaže, jer je i sama preživela pakao sa karcinomom, koji je pred samu operaciju nakon svih medicinskih pretraga jednostavno nestao nakon njenog dolsaka i naših molitvi u manastiru Nimnik - kaže jeromonah Porfirije.

Odnedavno zahvaljujući Opštinskoj vlasti Velikom Gradištu, put do manastira Nimnik osvetljen je najmodernijim led svetiljkama.

1 / 1 Foto: printscreen mlava tv

- S obzirom na to da mi uveliko radimo na razvoju i unapređenju turizma kao osnovnog potencijala Opštine, zbog velikog interesovanja i posećenosti manastira Nimnik namera je da i ovu prelepo uređenu svetinju uvrstimo u turističku ponudu ovoga kraja, jer se nalazi u neposrednoj blizini Srebrnog jezera , Ramske i Golubačke tvrđave, manastira Tumane, Djerdapa ali i požarevačkog . Manastir Nimnik je svetinja vredna pažnje koju treba posetiti, ko god zakorači na tlo ovoga kraja . Mi, uz manastirsko bratstvo činimo sve da se održi postojeći nivo poseta ali i poveća broj u narednom periodu - kaže Dragan Milić, predsednik Opštine Veliko Gradište.

Kompanija Smart Energy investment pomogla je da se modernim led svetiljkama osvetli čitav kompleks i put ka manastiru Nimnik a požarevačka Elektrodistribucija je zamenom novih stubova omogućila da moderna elektrifikacija bude puštena u funkciju.

Tako da sada sada veliki broj posetilaca koji ovu svetinju vrlo često želi da obiđe i u večernjim satima mogu bez problema da priđu i obiđu ovu bogatu duhovnu zajednicu. Njen prelepo uređeni kompleks koji čine crkva, kapela i konak.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.