NAJSTARIJE SRBE KOJI SU PREŽIVELI KORONU SADA NIKO NEĆE: Mnogi vlasnici domova ODBIJAJU da ih prime nazad
Domovi ne primaju izlečene od virusa korona, Foto: profimedia

VELIKI PROBLEM

NAJSTARIJE SRBE KOJI SU PREŽIVELI KORONU SADA NIKO NEĆE: Mnogi vlasnici domova ODBIJAJU da ih prime nazad

U Ministarstvu za rad ističu da se smeštaj korisnika u državne domove radi obradom nadležnog Centra za socijalni rad

Objavljeno: 10:16h

Pojedini vlasnici domova za stare ne žele da posle preležanog kovida 19 u svoje sobe vrate doskorašnje stanare. Veliki problem, ocenjuje dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu, nastaje sa ovim pacijentima po njihovom otpuštanju iz bolnica.

Reč je, kako je naglasio, obično o osobama čija su deca u inostranstvu i o njima nema ko da brine. Takođe, problem predstavlja i gde zbrinuti izlečene pacijente koji su beskućnici, a nakon bolničkog lečenja trebalo bi još određeno vreme da provedu u samoizolaciji. Situacija, po njegovom mišljenju, mora sistemski da se reši za te pacijente.

U Ministarstvu za rad ističu da se smeštaj korisnika u državne domove radi obradom nadležnog Centra za socijalni rad, dok je smeštaj u privatnim, predmet neposrednog ugovaranja sa korisnikom ili njegovim starateljem.

- U zavisnosti od situacije, povratak korisnika posle lečenja, ako su ispunjeni prethodno izneti uslovi, prati Centar za socijalni rad, korisnik ili njegov staratelj - kažu nadležni.

Posete u ustanovama socijalne zaštite još nisu dozvoljene, a onog trenutka kada budemo razmišljali o ublažavanju ove mere, omogućićemo eventualno posete na četiri metra udaljenosti. Srodnici neće moći da uđu u dom, već će biti dva metra od kapije, a na istom odstojanju će biti i korisnici sa druge strane, rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad, prilikom posete Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj i Domu za stare na Voždovcu.

Prema podacima od 4. maja, zaraženo je 350 korisnika i 97 zaposlenih u socijalnim ustanovama, međutim, podatak o broju preminulih stanara staračkih domova od virusa korona iz resornog ministarstva nismo dobili. Prema nezvaničnim podacima oko četvrtine umrlih od kovida 19 u Srbiji su upravo korisnici domova za stare. Samo iz niškog Gerontološkog centra preminulo je više od 40, a velika žarišta bile su i privatne ustanove "Doživeti stotu" u Zemunu, "Stara pruga" na Umci, "Eskulap" u Nišu i "Radost" u Negotinu.

- Postupajući po Uredbi Vlade, domovi za smeštaj u kojima se pojavio virus organizuju karantin od 14 dana i sarađuju sa nadležnim epidemiološkim službama koje kontrolišu stanje u njima - navode u ministarstvu. - Odluka o povratku korisnika sa lečenja se donosi na osnovu mišljenja epidemiološke službe i prethodi joj testiranje korisnika na virus i postojanje tehničkih mogućnosti doma da organizuje preventivnu izolaciju korisnika po povratku.

foto: Beta/Dragan Gojić

Prema saznanjima Radoslava Milovanovića, predsednika Udruženja privatnih ustanova za stare, nijedan korisnik doma nije posle izlaska iz bolnice i drugog negativnog testa na kovid 19 ostao bez smeštaja.

- U ustanovi čiji sam ja vlasnik dve korisnice su nedavno vraćene, ali u mnogo gorem stanju nego što su otišle - kaže naš sagovornik. - U bolnicama nema negovateljica, a većina stanara traži posebnu negu, presvlačenje i hranjenje.

Korisnici su za ustanovu vezani ugovorom koji nisu vremenski ograničeni i, kako Milovanović tvrdi, nemoguće je na svoju ruku nekome otkazati gostoprimstvo, te da većina prima svoje stanare po povratku iz bolnice.

- Do sada je iz bolnica u domove vraćeno više od 200 stanara, primera radi samo u niškom "Eskulapu" su od pre nekoliko dana 32 korisnika ponovo u svojim sobama - kaže Milovanović. - Ne znam nijednog vlasnika doma da je pre vanrednog stanja nekoga izbacio iz doma, a dešavalo se da se, recimo, računi ne plate po sedam-osam meseci. Tvrdim da je tako i sada.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.