UMRO SPASOJE PAJA KRUNIĆ: Srpska politička scena ostala je bez osobe koja je bila važan šraf 90-ih godina
Spasoje Paja Krunić, Foto: Printscreen

POSLEDNJE ZBOGOM

UMRO SPASOJE PAJA KRUNIĆ: Srpska politička scena ostala je bez osobe koja je bila važan šraf 90-ih godina

Spasoje Krunić biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju

Objavljeno:

Danas je u Beogradu u 81. godini preminuo Spasoje Paja Krunić, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u penziji, redovni član Akademije inženjerskih nauka, predsednik Gradske vlade Beograda (1997-2000), potpredsednik prelazne Vlade Srbije (2000-2001), poslanik u skupštinama Srbije (1997-2000) i SR Jugoslavije (2000-2004), predsednik Političkog saveta i član Predsedništva Srpskog pokreta obnove.

Odlazak Krunića veliki je gubitak za srpsku nauku, posebno arhitekturu, kao i za Srpski pokret obnove čiji je bio istaknuti član i funkcioner više od tri decenije, a u čije postojanje je ugradio svoje ogromno znanje i posvećenost.

Krunić je rođen 1939. godine u Nikšiću. Osnovnu i srednju školu završio je u Beogradu, a diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Beogradskog univerziteta, na kojem je kasnije postao predavač i šef Katedre za arhitektonsko i urbanističko projektovanje.

Krunić je posle pobede Koalicije „Zajedno" na lokalnim izborima i tromesečnih demonstracija za priznavanje izbornih rezultata, kao predstavnik SPO, bio na čelu izvršne gradske vlasti u Beogradu od 1997. do 2000. godine. Kao prvi nekomunistički premijer Beograda posle Drugog svetskog rata ostaće upamćen kao izuzetno stručan i odgovoran čovek koji se nalazio na čelu prestonice u vreme bombardovanja naše zemlje. Beograđani pamte da su u to teško vreme sve gradske službe koje je Krunić prevodio, besprekorno funkcionisale, posebno se angažujući na čuvanju života i zdravlja žitelja prestonice, urednom snabdevanju stanovništva, spasavanju povređenih iz ruševina, njihovom lečenju i oporavku, zbrinjavanju onih koji su ostali bez domova i pomoći porodicama poginulih.

Krunić je projektovao više od pedeset objekata i zdanja, među kojima su i Spomen-park u Kraljevu, Komandno-operativni centar MUP-a u Beogradu, Prihvalitište za strance u Padinskoj skeli, Palata „Zora" na uglu Makenzijeve i Kneginje Zorke u Beogradu, poslovni objekat u Knez Mihailovoj 30 i motel „Koral" kod Arilja. U neka od njegovih najznačnijih arhitektonskih dela svrstavaju se i nezavršeni hram Hrista Spasa u Prištini, čija je gradnja prekinuta 1999. godine, i Spomen-dom na Ravnoj gori, za čiji je projekat dobio prestižno priznanje „Borbinu nagradu za arhitekturu", za najbolje ostvarenje u 2000. godini.

Među brojnim nagradama i priznanjima koja su dodeljena ovom stvaraocu, ističu se Velika nagrada Srbije za primenjenu umetnost i dizajn; „Zlatni beočug" Kulturno-prosvetne zajednice Beograda; Velika nagrada Saveza arhitekata Srbije za životno delo; Nagrada za životno delo, ULUPUDS-a; Priznanje za arhitektonski događaj godine Društva arhitekata Beograda i „Dobrovićeva nagrada", Asocijacije srpskih arhitekata.

Kruniću je 2016. godine uručen orden Svetog Save, visoko odlikovanje Sinoda Srpske pravoslavne crkve za nesebično zalaganje na izgradnji i obnovi hramova i crkvenih objekata na području Beograda, posebno u svojstvu predsednika Građevinskog odbora za uređenje hrama Svetog Marka na Tašmajdanu.

Spasoje Krunić biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

(Espreso.co.rs / Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.