TANJA JE BABICA VEĆ 30 GODINA: Ni u doba korone nema predaha, RADI POD FUL OPREMOM, jer bebe NE MOGU DA ČEKAJU
Tanja Tomović, Foto: Privatna arhiva

DIVAN POZIV!

TANJA JE BABICA VEĆ 30 GODINA: Ni u doba korone nema predaha, RADI POD FUL OPREMOM, jer bebe NE MOGU DA ČEKAJU

Danas se širom sveta obeležava 5. Maj, Međunarodni dan babica

Objavljeno:
Suzana Trajković

Posao babica izuzetno je težak.

Ipak, za one žene koje su se opredelile za ovo zanimanje, posao je - puka privilegija.

Danas je Međunarodni dan babica, a tim povodom razgovarali smo sa Tanjom Tomović, babicom i glavnom sestrom porodilišta GAK "Narodni front".

- U porodilište sam prvi put ušla 1. jula 1990. godine. Tu sam i ostala. Danas sam glavna sestra porodilišta. Mnogo volim svoj posao. Neizmerno sam srećna što sam tu, što mogu da pomognem majkama - priča Tanja, koja poslednjih godina porađa ćerke i snaje svojih drugarica.

- Mnogo je lep osećaj kada prisustvujete najlepšim trenucima u životu svake mame. Divno je kada ste tu tih prvih sat vremena njihovog upoznavanja, kada vidite mamu koja prvi put uzima svoju bebicu u ruke, kako je prvi put doji... to je posebna privilegija, prisustvovati jednom takvom trenutku - kaže razdragana Tanja.

foto: Privatna arhiva

I dok se cela Srbija čuva korone, Tanja vredno radi. Jer - bebe ne mogu da čekaju.

- Radimo potpuno normalno. Intenzitet posla je isti, na opremu smo navikli, sada smo po većom opremom, ali nam ništa nije teško. Virus nam dakle, ništa nije promenio. Čuvamo se, čuvamo mame i bebe, a i naše najmilije kojima odlazimo s posla... - kaže ova divna babica.

U njenom glasu zaista se može čuti sreća i euforija. Svesna je važnosti profesije za koju se odlučila pre skoro 30 godina, a današnji dan koji je praznik za njenu struku joj i nije tako važan, jer - svaki dan u porodilištu je poseban.

- Nikada se nisam pokolebala da li je ovo posao kojim treba da se bavim. Jer, ovo nije samo posao. Čast je biti babica! Znate, i u 19. veku babice su bile te koje su pomagale mamama od porođaja pa dok beba ne napuni 40 dana. Tu su da pruže mami podršku pri dojenju, da budu tu kada dođe do prvog kontakta kožu na kožu... nema lepšeg posla, zaista! - zaključuje Tanja.

Podsetimo, danas se širom sveta obeležava 5. Maj, Međunarodni dan babica.

Babice, kao stručne medicinske sestre su spona između pacijenta i doktora, i veoma su bitne za žene koje se nalaze u fazi najvećeg bola i radosti. Posao babice je izuzetno težak, ali i prelep, jer je za njega potrebno mnogo ljubavi i strpljenja.

Zbog toga se na Međunarodni dan babica skreće pažnja na njihov značaj za izgradnju boljeg zdravlja i ojačavanju strukture porodice i zajednice.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.