ŠTA NAM PREDSTOJI POSLE UKIDANJA VANREDNOG STANJA? Biskopi i pozorišta ne rade do daljeg, proslave SAMO NA 1 NAČIN
Ukidanje vanrednog stanja ne znači da prestaju da važe i druge mere, Foto: Printscreen

OBRATITE PAŽNJU

ŠTA NAM PREDSTOJI POSLE UKIDANJA VANREDNOG STANJA? Biskopi i pozorišta ne rade do daljeg, proslave SAMO NA 1 NAČIN

Ukidanje vanrednog stanja ne znači da prestaju da važe i druge mere

Objavljeno:

Na inicijativu Ministarstva odbrane, Vlada Srbije dala je saglasnost da predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić upute Narodnoj skupštini predlog za ukidanje vanrednog stanja. U predlogu se navodi da je, zahvaljujući adekvatnoj reakciji zdravstva i državnih organa, došlo do usporavanja epidemije oboljenja kovid 19 i do pada intenziteta virusa korona.

Sednica republičkog parlamenta, na čijem dnevnom redu će se naći ova tačka, najavljena je za sredu, što znači da će od četvrtka prestati da važi policijski čas, kao i civilna upotreba vojske.

Prethodno je ministar odbrane Aleksandar Vulin, kako nalaže procedura, uputio obrazložen predlog za ukidanje vanrednog stanja predsedniku Republike Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije.

Ukidanje vanrednog stanja ne znači da prestaju da važe i druge mere koje su uvedene zbog pandemije virusa korona. Na snazi ostaje zabrana okupljanja, posebno u zatvorenim prostorima, obavezno rastojanje u redovima ispred prodavnica i ostalih objekata, nošenje maske i rukavica, zabrana rada škola, a sve to na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (JUTA) poslala je preporuku svim agencijama članicama da se putovanja otkažu do 31. maja. Predstavnici turističkih agencija ranije su odlučili su da se usklade sa merama vanrednog stanja i da otkažu zakazana putovanja do 15. maja. U JUTA ističu da još ne vide način kako da se realizuju putovanja i da će, čak i ako se otvori avio-saobraćaj, biti problem ukoliko ostane pravilo karantina.

Bioskopi i pozorišta do daljeg ostaju zatvoreni. Takođe, zasada nema ni "zelenog svetla" za organizaciju proslava sa većim brojem ljudi, a to bi možda moglo da se dogodi sledećeg meseca.

foto: Nebojša Mandić

Prema ranijim najavama, u prve dve nedelje od ukidanja vanrednog stanja u zatvorenom prostoru trebalo bi da bude maksimalno 20 gostuju, da bi se potom broj povećavao na 50 i na 100.

Do kraja ove školske godine nema masovnog povratka đaka u klupe. Iako će moći da se kreću kada požele, na snazi ostaje preporuka nadležnih najstarijima da što više vremena provode kod kuće.

Mere predostrožnosti biće preispitivane u zavisnosti od epidemiološke situacije. Neke će verovatno biti dodatno precizirane, s obzirom na to da se veliki broj ljudi vraća na posao, deo će biti olabavljen ili postepeno ukidan. Ipak, epidemiolozi upozoravaju da, ukoliko dođe do ponovnog porasta broja zaraženih, stroge mere mogu da budu vraćene.

Sednica parlamenta, na kojoj će i formalno biti ukinuto vanredno stanje, proteći će baš kao i ona prošlonedeljna kada je aminovana odluka o uvođenju vanrednog stanja. Poslanici će nositi maske i rukavice i sedeće na stolicama koje su zaštićene pleksiglasima, poput kabina. Između će biti jedno mesto prazno.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.