DOKTORKA DARIJA OBJAVILA KAKVO JE STANJE SA KORONOM U SRBIJI: Ovo je ključ ako hoćemo da VIRUS NESTANE
Darija Kisić Tepavčević, Foto: Printscreen/TV Pink

URAĐEN JE DOBAR POSAO

DOKTORKA DARIJA OBJAVILA KAKVO JE STANJE SA KORONOM U SRBIJI: Ovo je ključ ako hoćemo da VIRUS NESTANE

Govoreći o testiranju kolektivnog imuniteta u Srbiji, kazala je da će ovih dana biti urađeno pilot istraživanje na uzorku od 1.000 građana

Objavljeno:

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević ocenila je da tok epidemije korona virusa u Srbiji pokazuje da je urađen "dobar posao".

Ona je kazala da virus i dalje cirkuliše ali da više nije nepoznat kao što je bio na početku pandemije.

"Na svetskom nivou je od te infekcije umrlo oko 250.000 ljudi što je manje od broja umrlih od gripa na godišnjem nivou. Razlika u odnosu na grip je velika brzina širenja, velika osetljivost populacije i činjenica da nemamo vakcinu, a kada nema vakcine jedino ostaju opšte mere prevencije", kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Ocenila je da u narednom periodu, posle ublažavanja restriktivnih mera i ukidanja vanrednog stanja, ključno ostaje održavanje socijalne distance.

Govoreći o testiranju kolektivnog imuniteta u Srbiji, kazala je da će ovih dana biti urađeno pilot istraživanje na uzorku od 1.000 građana.

"Sigurno je da ima osoba koje su nosile virus u sebi a da to nisu osetile. Zato je to značajno kako bi se utvrdilo koji procenat gradjana je u ovom trenutku imun na virus", kazala je zamenica direktora Instituta Batut.

Dodala je da će pored stepena imuniteta, tim istraživanjem biti utvrdjen i faktor rizika u porodičnim klasterima, odnosno verovatnoća prenošenja infekcije u kućnoj, porodičnoj sredini.

"Pripreme su danas počele a osobe koje će biti pozivane mogu da kažu da ne žele da učestvuju, odnosno moraju dati pisani pristanak posle čega popunjavaju tri upitnika, gde se vodilo računa o etičkim normama, i onda im se uzima krv nakon čega će dobiti informaciju da li su do sada stekli imunitet", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je da je i posle ukidanja vanrednog stanja, preporuka građanima starijim od 65 godina da ne izlaze iz svojih domova "do daljeg".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.