DR STEVANOVIĆ: Kad budu gotovi rezultati epidemiološke studije, znaćemo da li nam se virus vraća na jesen
Dr Goran Stevanović, Foto: PINK / SCREENSHOT

POJASNIO SITUACIJU

DR STEVANOVIĆ: Kad budu gotovi rezultati epidemiološke studije, znaćemo da li nam se virus vraća na jesen

Jedino je Kina do sada došla do procenta skoro pa nula, sve ostale zemlje se vrte između jedan i dva odsto, rekao je Stevanović

Objavljeno:

"Što se više budemo približavali nuli to će procenti sporije opadati. Ali izuzetno bitno je da se taj procenat održava ispod pet odsto u odnosu na ukupan broj testiranih. To govori u prilog toga da se mere poštuju, tačnije da mere prostronog distanciranja poštuje većina građana i da možemo da idemo u relaksaciju mera odnosno smanjivanje ograničenja dokle god su procenti ovakvi i da pokušamo, koliko je moguće da se vraćamo normalnom životu. Ali moramo i dalje da poštujemo vrlo strogo mere distanciranja", rekao je docent dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije.

Jedino je Kina do sada došla do procenta skoro pa nula, sve ostale zemlje se vrte između jedan i dva odsto, rekao je Stevanović.

- Ono što mora da nam bude da ne moramo sve da iskusimo na svojoj koži, jeste da kada dođe do preterane relaksacije da mogu ti procenti da porastu i da se poveća broj obolelih što se i desilo u nekim zemljama. Ovaj deo epidemije je pre svega na našoj kolektivnoj odgovornosti odnosno da shvatimo da smo svi zajedno odgovorni za zdravlje svih nas - rekao je dr Stevanović za TV "Pink".

On je podsetio da je prosečan inkubacioni period od sedam dana.

- Tako da mi sada vidimo rezultat poštovanja mera i preporuka tokom prošle nedelje, a rezultate našeg ponašanja ovog vikenda ćemo videti za sedam dana. Iako postoje pojedinci koji se ne pridržavaju mera, najveći broj ljudi ih poštuje, trude se da ispoštuju mere distanciranja, u zatvorenim objektima nose maske. Kao društvo većina se trudi, a to je nešto što je u ovom trenutku najviše važno i što garantuje, ako se svi budemo i dalje pridržavali, završetak epidemije - objasnio je.

Prema njegovim rečima, moraćemo da se prilagodimo novonastaloj situaciji.

- Kako se šta bude vraćalo u nešto što liči na normalizaciju, biće i davane preporuke. To se odnosi i na gradski prevoz, rad dečjih vrtića, praktično za sve što se sukcecivno bude uključivalo biće data preporuka šta je najbolje da bismo se svi zajedno uspešno sačuvali - dodao je dr Stevanović.

On se osvrnuo i na seroepidemiološku studiju čiji je početak najavljen za sutra, 4. maja.

- Pripreme za nju su uveliko u toku, krenuće se sa testiranjem sa uzorkovanjem i testiraće se na reprezentativnom uzorku koji je odredio stručni epidemiološki timm koji je zadužen za dizajn cele ove studije. Svrha studije je da se utvrdi nivo osoba u opštoj populaciji koje nose antitela na Kovid-19 i koliki je nivo tih antitela. Drugim rečima, da se utvrdi koliki je naš tzv. kolektivni imunitet koji je osnov za preduzimanje daljih mera, pre svega onih dugoročnih koje se odnose na potpunu relaksaciju ili nešto što bi bila priprema za eventuanu ponovnu pojavu kovida sa izmenom vremenskih uslova pogotovo na jesen. Odgovor na to pitanje da li je tako nešto na vidiku ili ne imaćemo tek kada budemo obradili kompletne podatke iz ove studije - objasnio je dr Stevanović.

Prema iskustvima kolega iz Kine koja se odnose na ovu studiju, sve što je više od 50 odsto je odgovarajući rezultat.

- U Kini su tri takve studije u toku, privode se kraju i još nisu publikovani rezultati. Dobar deo zemalja koje su na silaznoj putanji epidemije ili planira ili započinje paraleleno sa nama ove seroepidemiološke studije tako da pretpostavljam da ćemo u narednom periodu imati više informacija ne samo za našu zemlju nego i za okruženje.

Kada su u pitanju putovanja i otvaranje granica, on je naglasio da će odluka većina vlada zavisiti od epidemiološke procene.

- Moje lično mišljenje je da ne bih voleo da se sa svojom porodicom nađem u stranoj zemlji sa ugovornim osiguranjem ako se ponovo desi nešto što je vanredna zdravstvena situacija. Tako da treba dobro razmisliti da li napuštati zemlju zarad letovanja u ovom vremenskom intervalu dok ne budemo znali svi zajedno na čemu smo i kakva je situacija - zaključio je dr Stevanović.

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja uvelo je dodatnih 20 brojeva telefona za sve informacije o korona virusu.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je još 10 dodatnih dodatnih brojeva, a preko istog linka možete da dođete i do brojeva telefona svih domova zdravlja širom Srbije.

Otvorena je i jedinstveni kontakt centar za Kovid 19 - 19819

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.