Pobožni ste, ali niste svesni da pravite greške: Ovih 10 zabluda treba odmah da ispravite! (FOTO)
Foto: Ilustracija/Espreso.co.rs

Garant ne znate

Pobožni ste, ali niste svesni da pravite greške: Ovih 10 zabluda treba odmah da ispravite! (FOTO)

Da bismo u svojoj veri bili pravi i ispravni treba da obrtimo pažnju na sledećih 10 stavova
Objavljeno: 17:52h

Mnogi religijski običaji i crkvena pravila tumače i praktikuju znanjem koje se u porodici prenosilo sa kolena na koleno. Da li su ta načela, međutim, uvek ispravna? Postoje dve vrste ljudi - muve i pčele. Kojoj pripadaš? Lekcija starca Pajsija za ceo život! Pod uticajem različitih političkih režima, borbom za opstanak i mnogim drugim nedaćama koje su proteklih godina pogodile naš narod, mnogi nisu obraćali pažnju na religijska načela. Zbog toga je dobrodošlo da neke zablude i greške otklonite. 1. Postoje "mrsne slave" i "posne slave"

foto: Nebojša Mandić
Istina je da slave nisu ni mrsne ni posne, nego dani u koje one padnu mogu biti mrsni ili posni. Zavisno od toga u kakav dan slava pada, takva se slavska trpeza priprema. Na primer, ako jedne godine Đurđevdan padne u četvrtak, priprema se mrsna trpeza, jer je četvrtak mrsan dan. Ako sledeće godine padne u sredu, priprema se posna trpeza, jer je sreda posni dan. Neke slave uvek padaju u vreme jednog od četiri velika posta, pa se svake godine priprema posna trpeza. Primer takve slave je Nikoljdan, koji uvek pada u vreme velikog Božićnog posta. Veliki petak: Zašto ne valja piti vino i zašto se devojčicama vezuje kosa ispod vrbe? 2. Slavsko žito se ne sprema za "žive svece"
foto: Zorana Jevtić
Istina je da su svi sveci živi, jer u Bogu niko ne može biti mrtav – Bog je Bog živih, a ne mrtvih. Pogrešna praksa je verovatno nastala usled činjenice da se žito sprema i za parastose upokojenim bližnjima. U oba slučaja, žito predstavlja žrtvu Bogu, i simbolizuje pravoslavnu veru u opšte Vaskrsenje. Ta žrtva se prinosi Bogu u ime onog svetitelja ili upokojenog čije se ime spominje tog dana, ili tog parastosa. Da li je reč o svetitelju koji je živeo, pa se upokojio, ili nikada nije prošao kroz biološku smrt, poput Arhanđela Mihaila ili Svetog Ilije, na primer, ne pravi nikakvu razliku u pogledu žrtava koje se prinose Bogu (slavski kolač, žito i vino). Nažalost, usprkos upozorenja Crkve na ovakvu pogrešnu praksu, mnogi i dalje nastavljaju po svome jer su „tako radili i očevi i dedovi”.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.