SUTRA SE OTVARA PRVI VELIKI SRPSKI GRAD: Kreću kafići, šetališta, kupališta, prevoz...
Novi Sad počinje sa radom, Foto: Luka Stojanović

konačno

SUTRA SE OTVARA PRVI VELIKI SRPSKI GRAD: Kreću kafići, šetališta, kupališta, prevoz...

Počinje normalizacija života uz pridržavanje propisanih mera

Objavljeno: 12:39h

Gradski, međumesni i železnički prevoz u Novom Sadu kreće sutra rano ujutro, otvaraju se kafići i ugostiteljski objekti, parkovi, šetališta, gradska kupališta i to je deo relaksirajućih mera tokom pandemije korona virusa.

Za sve objekte i otvorene prostore Gradski štab propisao je uputstva, koja podrazumevaju zaštitne mere i fizičko distanciranje.

Svim privredni subjekti nastavljaju sa radom punim kapacitetom, uz poštovanje preventivnih mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19, a kojima se osigurava bezbednost zaposlenih i bezbednost korisnika usluga.

"Svi ugostiteljski objekti su dobili uputstva, sprovedene su sve preporuke, a policija i komunalna kontrolisaće da li se te mere poštuju", kažu za Tanjug u gradskom Kriznom štabu za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Neke od tih mera podrazumevaju da gost mora da prođe kroz podnu dezobarijeru, koja može da bdue vlažna ili suva. Za gosta na ulazu, i u baštu i u unutrašnjost objekta, mora da postoji dezinfekciono sredstvo za ruke na bazi alkohola (gel, prskalica ručna, vlažne maramice).

Oni koji sede napolju u bašti, a ulaze u toalet, takođe, moraju imati obezbeđeno dezinfekciono sredstvo.

U zatvorenom prostoru, propisano je u Uputstvu Gradskog štaba, mora biti obezbeđeno 3,5 kv adratna metra na jednog gosta i jedno sedeće mesto, jedno sedeće mesto na jednog gosta 3,5m2 I jedno sedece mesto, na otvorenom na 1 gosta 2,5m2 i jedno sedece mesto.

"Na mestu predviđenom za gosta potrebno je da bude sredstvo za dezinfekciju ruku, jedno sredstvo za četiri prskanja, a u toaletima je poželjno da stoje bezkontaktni dozer za ruke i ubruse. Gosti ne treba da imaji rukavice i maske, jer piju pića ili jedu, a dezinfikovali su se pri ulasku", preciziraju u Gradskokm štabu.

Mere obavezne dezinfekcije odnose se i na zaposlene i na dostavljače robe, a ugostiteljskir adnici obavezno moraju da dezinfikuju robu koju su primili.

"Ugostiteljski radnici obavezno moraju da robu koji su primili dezinfikuju, odnosno isprskaju dezinfekcionim sredstvom na bazi alkohola, zatim izvade iz transportnog pakovanja. To pakovanje odmah mroaju odložiti u đubre. Sva roba mroa biti dezinfikovana i pravilno skladištena", kažu u Gradskom štabu.

Ugostiteljski radnici koji rade u servisnom i proizvodnom sektoru, za vreme rada moraju da imaju zaštitne maske preko nosa, usta i rukavice i da dezinfikuju obuću.

"Radnici u servisnom i proizvodnom delu su obavezni da rade u uniformama koje su pravilno higijenski čiste, uz obavezno svakodnevno oblačenje nove uniforme, oprane na 90 stepeni, ispeglane peglom ili vodenom parom", navedeno je u uputstvu Gradskog štaba.

Posetioci će ponovo moći da idu i na gradsku plažu Štrand, na kojoj će od nedelje biti na raspolaganju i kabine. Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija kabina na Štrandu biće obavljena u utorak 5. maja, od osam do 15 sati, te je JP "Gradsko zelenilo", koje upravlja gradskom plažom Štrand, zamolilo građane koji imaju zakupljene kabine da ih u utorak, od pola osam ujutro stave na raspolaganje nadležnima, kako bi mogli da ih dezinfikuju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.