ČUDO USRED SRBIJE: 15 mladih žena su u ovom selu napravile nešto O ČEMU SE PRIČA!
žene sa sella se udružile, Foto: Marina Lopičić, Ilustracija

BRAVO

ČUDO USRED SRBIJE: 15 mladih žena su u ovom selu napravile nešto O ČEMU SE PRIČA!

15 mladih žena koje su osnovala Udruženje "Vardanke" pokazale šta se sve može kad su složne

Objavljeno: 12:40h

Da žene na selu nisu zaboravljene i da se njihov rad ceni i poštuje, primer je selo Varda, nadomak Kosjerića.

Za nepunih godinu dana 15 mladih žena koje su osnovala Udruženje "Vardanke" pokazale šta se sve može kad se žene slože.

Kupile su vozilo za Dom zdravlja u selu, pokrenule igraonicu i vrtić za decu, a sad uređuju trim stazu i park.

Udruženje su nazvale po svom selu, a osnovale su ga s cijem poboljšanja života i položaja svih žena na selu, brige i pomoći starim licima, kao pomoći i brige o deci, rekla je za Tanjug predsednica Udruženja "Vardanke" Tanja Jovanović.

Jovanović kaže da je sve krenulo od želje da se okupe, druže, razmenjuju recepte, stare veštine ženskih zanata. Sada su im njihove porodice, ali i čitavo selo, velika podrška i vetar u leđa, da pokažu šta sve mogu i šta sve rade.

U centru sela nalazi se internat hotelskog tipa koji je nekada bio u funkciji i imao oko 100 ležajeva.

Imao je i sve uslove za organizovanje i izvođenje programa "nastave u prirodi". Taj objekat odavno ne funkcioniše, ali ove vredne žene su rešile da ga otrgnu od zaborava. Obratiće se i fonadiciji Novaka Đokovića.

"Imamo ideju da tu uredimo prostor za organizovanje rekreativne nastave, gde bi mogla dolaziti deca iz čitave Srbije na nastavu u prirodi. Da dece iz cele Srbije vide ovo naše prelepo selo", kaže Jovanovićeva.

Selo Varda ima dece, ali donedavno nisu imali ni igraonicu, ni vrtić. Žene su prvo pokrenule igraonicu za decu od 3 do 5 godina, a potom se izborile i za otvaranje vrtića.

"Pošto selo ima mnogo male dece, a nemaju svi roditelji mogućnost da svako jutro vode decu u vrtić u Kosjeriću, obratili smo se zato predsedniku opštine i opštinskoj upravi Kosjerića i izašli su nam u susret", kaže Marija Jovanović.

Oko pet hiljada evra koštao je auto koje su žene iz Udruženja “Vardanke” kupile za potrebe Doma zdravlja u svom selu. U toku je prikupljanje sredstava još za jedno vozilo.

"To vozilo takođe treba da bude namenjeno za potrebe svih stanovnika Mesne zajednice Varda, koja ima brojne velike saseoke, Makovište, Godečevo, Ruda Bukva i druge, a brojni meštani su se i odazvali ovoj akciji", kaže Aleksandra Blagojević, jedna od članica Udruženja "Vardanke".

Jedna od akcija koje su pokrenule ove žene je i uređenje trim staze i parka u selu. Od opštine Kosjerić dobile su sto hiljada dinara za tu namenu.

"Ta sredstva su dovoljna za početak jer je prostor poprilično neuređen i zapušen i nadamo se da ćemo na narednom konkursu uspeti da dobijemo neka dodatna sredstva, kako bi smo u potpunosti realizovali ovu ideju", ističe članica "Vardanki" Jovana Đokić Jovanović.

I brojne druge ideje, čak i dok traje vanredno stanje, razrađuju ove uspešne mlade žene u selu Varda, koje se inače nalazi na obroncima planine Povlen, na nadmorskoj visini od 900 m.

Zahvaljujući ovim vrednim i sposobnim ženama, selo Varda tako prkosi i vremenu i trendovima.

Dok mnogi napuštaju selo u potrazi za boljim životom, Vardanke su sve učinile da i svoje domove i svoje selo, ispune ljubavlju i toplinom i naprave poželjnim mestom za život.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.