OGLASILI SE POŠTOVAOCI TITA, MNOGO SU LJUTI: SUBNOR izdao saopštenje povodom 40 godina od smrti MARŠALA
Foto: Profimedia

subnor

OGLASILI SE POŠTOVAOCI TITA, MNOGO SU LJUTI: SUBNOR izdao saopštenje povodom 40 godina od smrti MARŠALA

Promoteri četničkog 'antifašizma' demonizujući Tita, danas sistematski uskraćuju mlade generacije za istorijska saznanja - izneta je tvrdnja

Objavljeno: 15:01h

Povodom 40 godina od smrti Josipa Broza Tita, SUBNOR Beograda ocenjuje da je danas degradiran ili sveden na puku funkcionalnu formalnost odnos prema antifašističkom nasleđu, na kome je utemeljena moderna Srbija.

"Promoteri četničkog 'antifašizma' demonizujući Tita, danas sistematski uskraćuju mlade generacije za istorijska saznanja, čineći sve da se omalovaži, relativizuje i banalizuje Narodnooslobodilačka borba i njen vođa", navodi se u saopštenju Saveza udruženja boraca narodnooslobodilackog rata.

Kako se ocenjuje, promene koje su usledile nakon Titove smrti značajno izmenile odnos prema prošlosti uz stvaranje novih službenih politika sećanja i potrebu za redefinisanjem prošlosti.

"Tranzicionim revizionistima istorije je pošlo za rukom da ozakone 'antifašizam' saradnika okupacionih nacifašističkih snaga, a koji su tokom okupacije partizanski pokret predvođen Titom, smatrali svojim glavnim ratnim protivnicima, istrebl?ivali ih, njihove porodice i simpatizere", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, time je ozbilljno devalviran, "do sada nesporni antifašizam i tekovine antifašističke borbe jugoslovenskih i srpskih partizana".

"Saglasno takvom, novostečenom oficijalnom statusu saradnika okupatora, nisu neočekivana "nova otkrića", falsifikati i izmišljene bajke o poreklu, životu i radu Josipa Broza, a tumačenja partizanskog pokreta kao 'antisrpskog' i 'zločinačkog", poručuje se u saopštenju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.