VEĆ STE UPLATILI NOVAC ZA LETOVANJE? Nudi vam se novih nekoliko opcija, neke su loše, ali ima i jedna dobra!
Foto: Profimedia

samo za srbe

VEĆ STE UPLATILI NOVAC ZA LETOVANJE? Nudi vam se novih nekoliko opcija, neke su loše, ali ima i jedna dobra!

Krenulo se sa ublažavanjem mera koje su uvedene zbog suzbijanja širenja korona virusa, a ono o čemu većina građana Srbije razmišlja sa dolaskom sunčanih dana, jeste šta će se desiti sa njihovim uplaćenim letovanjima, kao i da li će uopšte moći da odu na željene destinacije

Objavljeno: 10:02h

Međutim, veliki broj srpskih turista je uplatio aranžmane direktno u tamošnjim hotelima ili kod vlasnika mnogobrojnih apartmana, ponajviše na Halkidikiju, Skijatosu, Lefkadi, Olimpskoj regiji.

Novi zakon o povraćaju depozita predviđa nekoliko varijanti:

1. U dogovoru sa vlasnicima možete da odložite letovanje za kasniji termin tokom leta 2020. Da bi se promena termina ostvarila neophodno je da se sa vlasnikom potvrdi cena i raspoloživost željenog (novog) termina.

2. U dogovoru sa vlasnicima možete odložiti letovanje za naredno leto (2021). U tom slučaju niste u obavezi da se već sada odlučite za termin, ali je svakako bolje da ranije zauzmete period za koji smatrate da bi mogao biti odgovarajući.

3. Ukoliko ne želite da letujete ove ni naredne sezone, depozit niste izgubili i vlasnik će vam uplatiti u kompletnom iznosu (nakon umanjenja bankarskih troškova), po isteku važenja vaučera (18 meseci).

Međutim, kako to izgleda u praksi, da li će svi dobiti puni povraćaj novca ili ne, koje su zamenske mogućnosti, pokušali su da objasne iz turističke agencije „Nikana“, koja je već dobro poznata srpskim turistima pošto dugo posluje direktno u ovoj zemlji.

„Pre svega moramo da napomenemo da samo manji broj turista otkazuje svoje letovanje, a da većina planira da i ove godine uživa na moru u Grčkoj. Dakle, otkazivanja nisu masovna, već sporadična“, tvrde dobro obavešteni turistički radnici u Grčkoj.

Vlasnici hotela i apartmana imaju više mogućnosti.

„ Dakle, ovaj zakon nije pravno obavezujući za vlasnike, već samo mogućnost koju mogu da iskoriste ukoliko žele. Vlasnici prvo ponude opciju za zamenu termina i to je ono što je najbolje da se iskoristi, ako je moguće“ savetuju turistički poslenici iz Grčke.

Kako ističu, vlasnici su se opredeljivali za različite varijante.

* Jedan deo vlasnika vraća depozit odmah po otkazivanju.

* Neki vlasnici su zamolili da se sačeka da im stignu prvi turisti ove sezone, pa da od naplaćenog smeštaja pošalju depozit onima koji su otkazali.

* Neki vlasnici su zamolili da se sačeka do kraja leta.

* Neki vlasnici su rekli da će sačekati da vide da li ima išta od ove sezone kako ne bi preuranjenim vraćanjem depozita ostali bez ikakvih prihoda do narednog leta.

* Jedan deo vlasnika ne može da precizira kada će vratiti depozite jer su novac uložili u renoviranje, izgradnju novog objekta, neki od depozita tokom zime i proleća vraćaju kredit i slično, ali će se i oni potruditi da vrate čim budu imali prvu priliku, a ne posle 18 meseci.

* Sigurno će biti i onih koji će sačekati da istekne 18 meseci, ali oni su svakako u manjini. Iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) rekli su nekoliko dana ranije za "Blic" da za sada nema mnogo otkazanih aranžmana, pre svega zato što u ovom trenutku agencije ne rade, ali da ih očekuju u narednom periodu.

„U skladu sa odlukom Vlade Srbije, turističke agencije ne rade, tako da nemaju kontakt sa korisnicima njihovih usluga. To je jedan od razloga zbog kojeg za sada nije mnogo ljudi otkazalo letovanje, ali se očekuje da će toga biti u danima koji nam predstoje“, rekao je za „Blic“ direktor JUTA Aleksandar Seničić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.