VELIKA ČAST ZA SRBIJU: Reč je o počasnom mestu na velikom događaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Foto: Nemanja Nikolić

jako lepo

VELIKA ČAST ZA SRBIJU: Reč je o počasnom mestu na velikom događaju

Kina se, istakao je, ubrzano približava trećem mestu na listi najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije

Objavljeno: 12:53h

Srbiji je ponuđeno počasno mesto na Šangaj Expo, velikom godišnjem Međunarodnom sajmu izvoza, u novembru ove godine, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Kina se, istakao je, ubrzano približava trećem mestu na listi najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, a u kratkom vremenu biće i u konkurenciji sa Nemačkom, koja je najveći spoljnotrgovinski partner naše zemlje.

U prilog tome, izneo je podatke da je prošle godine zabeležena najveća spoljnotrgovinska razmena sa Kinom u visini od 2,8 milijarde dolara, što je 25 odsto više nego 2018. godine.

Te, 2018. godine je, kaže, zabeležen četiri puta veći rast u odnosu na 2012. godinu.

A, u prva tri meseca ove godine imamo uvećanje u odnosu na najbolju, 2019. godinu, za čak 237 odsto, naglasio je Vučić posle razgovora sa kineskom ambasadorkom Čen Bo.

Vučić je preneo i da je Srbiji ponuđeno počasno mesto na Šangaj Expo, velikom godišnjem Međunarodnom sajmu izvoza, u novembru ove godine.

Srbija je to prihvatila i uvereni smo da ćemo na najbolji način moći da predstavimo zemlju, rekao je Vučić.

Takođe, naveo je da je sa kineskom ambasadorkom razgovarao o tekućim infrastrukturnim projektima, industriji, i ponovo izrazio zahvalnost HBIS-u i Ziđinu, koji kaže, odlično rade, a Ziđin drži istok Srbije.

Razgovarali smo kako da dodatno osnažimo odnose i kako da ekonosmki i dalje razvijamo svoje, rekao je Vučić.

Najavio je i da će uskoro biti održana video konferencija između nacionalih koordinatora u okviru saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope 7+1.

Vučić je rekao da će na toj konferenciji učestvovati, u “zdravstvenom delu” i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, jer je, kaže, oblast zdravstva sada od najvećeg značaja i interesa i Evrope i Kine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.