BRANKICA JANKOVIĆ SE OGLASILA POVODOM PRAZNIKA RADA: Njene reči valja saslušati
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković., Foto: Beta

bez izuzetaka

BRANKICA JANKOVIĆ SE OGLASILA POVODOM PRAZNIKA RADA: Njene reči valja saslušati

Tokom vanrednog stanja, nije bilo povećanog broja pritužbi zbog diskriminacije

Objavljeno:

Pravo na dostojanstven rad uz poštovanjeprincipa ravnopravnosti mora biti poštovano, bez obzira na aktuelnu situaciju, saopštila je danas, povodom Međunarodnog praznika rada, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

"Tokom vanrednog stanja, nije bilo povećanog broja pritužbi zbog diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja, a prevaziđen je jedan broj problema navedenih u pritužbama zaposlenih roditelja u vezi sa čuvanjem dece, navodi se u izjavi Poverenice.

Ona je dodala da niti epidemija niti bilo šta drugo ne sme biti izgovor za diskriminaciju radnika po bilo kom osnovu, ili za kršenje radnih prava.

"Nismo svi jednako bili pogođeni širenjem virusa, pa posebnu pažnju treba usmeriti na podršku onima su bili više pogođeni i koji su i u redovnom stanju češće izloženi diskriminaciji, poput siromašnih, nezaposlenih, radnika starijih od 55 godina, osoba sa invaliditetom, kao i na problem češće diskriminacije žena na tržištu rada", istakla je ona.

U saopštenju je ukazano da ova situacija predstavlja priliku za učvršćivanje poštovanja univerzalnih vrednosti, a posebno rada koji treba da bude naročito vrednovan u društvu.

"Da su ljudi najbitniji resurs svakog društva, dokazali su nam svojim primerom zdravstveni radnici, zaposleni u trgovini, nastavnici, novinari i drugi zaposleni u komunalnim i drugim delatnostima koje su od vitalnog značaja za funkcionisanje, a podneli su već teret situacije u kojoj se i dalje nalazimo”, zaključila je ona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.