Sombor: Ubrzan proces testiranja na Korona virus
Zavod za javno zdravlje Sombor od početka pandemije uspešno je uključen u borbu protiv Korona virusa, Foto: Sombor je otvoren

DOBRA VEST

Sombor: Ubrzan proces testiranja na Korona virus

Zavod za javno zdravlje Sombor od početka pandemije uspešno je uključen u borbu protiv Korona virusa

Objavljeno: 16:41h

Zahvaljujući lokalnoj samoupravi, Zavod za javno zdravlje Sombor uskoro će dobiti novi aparat koji će znatno ubrzati proces testiranja na Korona virus.

Zavod za javno zdravlje Sombor od početka pandemije uspešno je uključen u borbu protiv Korona virusa. Kako bi im rad bio olakšan i modernizovan, Gradsko veće Grada Sombora odobrilo je sredstva u iznosu od 3.668.343,12 dinara za nabavku aparata za automatsku ekstrakciju nukleinskih kiselina.

foto: Sombor je otvoren

Prema rečima dr Dragoslave Čubrilo, direktorke Zavoda, ovaj aparat će biti od velikog značaja za zaposlene u Zavodu, s obzirom na činjenicu da se do sad ekstrakcija nukleinske kiseline iz uzoraka radila ručno, gde je mogućnost inficiranja osoblja velika, a vreme za pripremu uzoraka za obradu i dijagnostiku bilo je duže.

foto: Sombor je otvoren

- Moram da naglasim da je Zavod za javno zdravlje Sombor prvi među Zavodima za javno zdravlje, kako na teritoriji Vojvodine, tako i Republike Srbije, koji je počeo sa ovom molekularnom tehnikom. Molekularne tehnike su inače budućnost, ne samo kada je u pitanju testiranje na Korona virus, već uopšteno, na šta sam ja kao direktor ove zdravstvene ustanove veoma ponosna, istakla je dr Čubrilo.

foto: Sombor je otvoren

Osim što će ubrzati proces testiranja, novi aparat će smanjiti mogućnost zaražavanja osoba koje rade na testiranju.

foto: Sombor je otvoren

Bonus video:

(Espreso.co.rs/@somborjeotvoren)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.