OD KORONA VIRUSA U SRBIJI UMRLO JOŠ 6 OSOBA - UKUPNO 179! Broj novozaraženih 285!
Novi presek, Foto: Printskrin/RTV Pink

NOVI PRESEK

OD KORONA VIRUSA U SRBIJI UMRLO JOŠ 6 OSOBA - UKUPNO 179! Broj novozaraženih 285!

Konferencija za medije kriznog štaba

Objavljeno: 15:39h

Od poslednjeg izveštaja u Republici Srbiji testirani su uzorci 6703 osoba od kojih je 285 pozitivno, saopšteno je na konferenciji za medije Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

U protekla 24 časa preminulo je još šest osoba, dve muškog i četiri ženskog pola.

- Do 15 časova u Republici Srbiji potvrđeno je ukupno 9009 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Broj izlečenih građana je 1343.

Hospitalizovano je 2479 građana. Na respiratoru je 71 pacijent.

Do 30. aprila u 15h ukupno je testirano 85.645 osoba.

Prvi maj

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je rekao da je na današnoj sednici Vlada Srbije izmenila odluku o zabrani kretanja tokom prvomajskih praznika.

- Zabrana kretanja počinje od 18 sati 30. aprila i završava se u pet sati ujutru 2. maja - saopštio je Gojković i naglasio da je tokom vikenda na snazi zabrana okupljanja više od dvoje ljudi na javnom prostoru.

Kako je dodao, u tom periodu penzioneri će moći dva puta u šetnju.

Lagani rast u Beogradu

Od ukupno testiranih 1.843 Beograđana u poslednjih 24 sata pozitivno je njih 90, što je najveći broj i lagani rast u odnosu na prethodnih nekoliko dana, saopštio je direktor Infektivne klinike KC Srbije Goran Stevanović.

"To je, procentualno gledano, u odnosu na nekoliko prethodnih dana, ponovo najveći broj i ponovo lagani porast. To još nije zabrinjavajuće, jer je u okviru onog što je poželjno, odnosno manje od pet odsto uzoraka testiranih je pozitivno", rekao je Stevanović na konferernciji za medije u Palati Srbija.

Kaže da najveći deo naše populacije i jeste u Beogradu, što je i najveći faktor rizika za ponovno razbuktavanje bolesti.

On je ukazao na to da je u Beogradu zabeležen lagani porast broj zaraženih, što samo pokazuje da je pored ublažavanja mera neophodno distanciranje.

Gojković je rekao da nikakva odluka nije doneta o nastavku školske godine, kao ni o fakultetima, te da će to biti urađeno u narednom periodu.

- Za povratak u studentske domove, biće potrebno da se isprazni od pacijenata i dezinfikuje - rekao je Gojković.

foto: Printscreen

Govoreći o odluci o ublažavanju mera za prvi maj, on je rekao da je gledajući celokupnu epidemiliošku situaciju, da poslednja tri, četiri dana imamo ispod pet odsto zaraženih i dobar pregled situacije, jednoglasno smo doneli ovu odluku.

- Svi smo svesni da ovo dugo traje. Moramo ulaziti u normalne tokove života. Gledali smo da za 1. maj imamo rigidnu mera, dok će subota i nedelja biti kao danas - rekao je Gojković.

On je svima kojima nije neophodno da ne izlaze u subotu i nedelju, rekao da to ne čine.

Imunolog dr Srđa Janković kaže da u onoj meri u kojoj solidarno moramo da izbegavamo kontakte koji nisu obavezni, kako bi epidemiju priveli kraju i ne bi poništili ono što je do sada urađeno.

Stanje u Zabeli

Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da su zaraženih koronavirusom ima u Zabeli. Kako je rekao virus je utvrđen kod 22 pritvorenika, koji su u dobrom opštem stanju.

Imunolog dr Srđa Janković kaže da u onoj meri u kojoj solidarno moramo da izbegavamo kontakte koji nisu obavezni, kako bi epidemiju priveli kraju i ne bi poništili ono što je do sada urađeno.

Deca mogu da se zaraze

Janković je rekao da deca mogu da se zaraze.

foto: Printscreen

- U Srbiji se smanjuje aktivnost virusa, ali je u ovom momentu poslednje što bi savetovali da budu u kontaktu sa bakama i dekama. Deca mogu da se zaraze bez obzira što imaju blagu kliničku sliku ili nemaju siptome - rekao je Janković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.