STRAVIČNO! Cela porodica u Gornjem Milanovcu zaražena koronom: Otac, dete (3) i beba pozitivni, majka u bolnici
Majka hospitalizovana, Foto: RINA

TUGA

STRAVIČNO! Cela porodica u Gornjem Milanovcu zaražena koronom: Otac, dete (3) i beba pozitivni, majka u bolnici

Nakon dva dana bez ijednog novozaraženog, ova vest je, naročito zbog oboljenja dečice, ražalostila Rudničko-takovski kraj...

Objavljeno:

Dvoje male dece (jedno trogodišnje, drugo od 18 meseci) u Gornjem Milanovcu i njihov otac novi su oboleli od korona virusa – potvrđuju danas Štab za vanredne situacije i njegov komkandant, predsednik opštine Dejan Kovačević.

– Njihova mati, odnosno supruga, već je ranije obolela od ove zaraze i nalazi se na lečenju u ovdašnjoj Opštoj bolnici. U minula 24 sata, još dva pacijenta su izlečena: jedan od njih otpušten je iz Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu, drugi iz milanovačke bolnice.

Nakon dva dana bez ijednog novozaraženog, ova vest je, naročito zbog oboljenja dečice, ražalostila Rudničko-takovski kraj. U njemu je sada bilans epidemije ovakav: od njenog početkaukupno je inficirano 48 lica, od njih su, nažalost, tri muškarca i jedna žena preminuli, a 20 je izlečeno.Na lečenju u medicinskim ustanovama su ukupno 24 pacijenata iz ovog kraja: desetoro u Opštoj bolnici, troje u KBC Kragujevac, jedno na Banjici u Beogradu, ostali ukolektivnom smeštaju u „Plavoj hali“ u čačanskoj Atenici. Potvrđuje to i dr Predrag Šutić, direktor Opšte bolnice.

- Danas će biti odlučeno, gde će biti hospitalizovani novooboleli otac i deca. Decu ćemo, najverovatnije uz pratnju majke, smestiti u Kragujevcu, ali ćemo definitivnu odluku saopštiti sutra.

Prvi slučaj u Kosjeriću, četvrta žrtva u Novoj Varoši

Od poslednjeg izveštaja do danas testirano je još 47 osoba sa područja Zlatiborskog okruga od kojih je sedam pozitivno na novi korona virus (COVID-19) – dva u Užicu, dva u Arilju, jedan u Požegi, jedan u Sjenici i prvi slučaj infekcije ovim virusom u Kosjeriću. Korona je odnela i četvrti život u Novoj Varoši, preminula je žena stara 85 godina, navodi se u najnovijem izveštaju užičkog Zavoda za javno zdravlje.

foto: RINA

Od početka epidemije do danas testirano je 1083 osobe a ukupno je potvrđeno 133 slučaja infekcije novim korona virusom (COVID-19).

Najviše ih je u Užicu 40, Bajinoj Bašti 25, Arilju 19, Požegi 11, Novoj Varoši 10, Prijepolju 9, Priboju 9, Sjenici 6, Čajetini 3 i Kosjeriću 1 slučaj zaraze korona virusom.

Ukupno je do sada oporavljeno 55 osoba. U Užicu 18, Bajinoj Bašti 10, Arilju, Prijepolju i Priboju po 5 osoba, u Požegi i Novoj Varoši po 4, dok su se po 2 osobe oporavile u Sjenici i Čajetini.

Ukupan broj preminulih lica je 11 (sedam muškog i četiri ženskog pola) prosečne starosti 73.5 godina. Vlasotinčani čekaju rezultate za još 73 osobe Od početka epidemije od 80 zaraženih virusom korona na području Vlasotinca izlečena su 32 pacijenta, dok su dve osobe nažalost preminule od posledica ove infekcije, saopšteno je posle današnje sednice opštinskog Štaba za vanredne situacije. Sastanku je prisustvovao i epidemiolog iz leskovačkog Zavoda za javno zdravlje(ZZJZ) radi analiziranja situacije i preduzimanja epidemioloških mera sa ciljem sprečavanja širenja zaraze.

U Vlasotincu očekuju rezultate za još 73 testirane osobe među kojima su 40 radnika preduzeća „Maša Impeks“ iz Stajkovca, čije je briseve uzeo ZZJZ iz Leskovca, dok su ostali pacijenti testirani u Kovid ambulanti vlasotinačkog Doma zdravlja. U ovoj ambulanti je juče primljeno 36 pacijenata što je skoro duplo manje u odnosu na prethodne dane. I vlasotinački lekari kažu da se sada konstatuju lakše kliničke slike u odnosu na početak epidemije.

foto: Youtube printscreen/RTV Vlasotince

Članovi ruske specijalne jedinice ABHO i danas su dezinfikovali unutrašnjost Doma zdravlja, a Ministartsvo državne uprave i lokalne samouprave je Vlasotincu poslalo 3.500 zaštitnih maski i isto toliko pari sanitarnih rukavica. Preduzeće „Sigma“ iz Kule doniralo je 1.000 litara dezinfekcionog sredstva. Obe donacije biće raspodeljene najpre Domu zdravlja, a onda i komunalnim preduzećima kao i ustanovama.

Vlasotinčani koji su se oporavili od infekcije opakim virusom nalaze se na kućnoj rehabilitaciji, a među njima je i Zoran Todorović, predsednik opštine i komandant Štaba za vanredne situacije. On je juče izašao iz leskovačke Kovid bolnice kao i jedan član vlasotinačkog Opštinskog veća.

Otac, kao vojno lice, trebalo bi da bude smešten u hotel „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji, a deca sa majkom zatim u neku tercijarnu ustanovu. S njima u porodici žive i očevi roditelji, koji su mu sve vreme otkad je majka smeštena u bolnicu pomagali oko dece.

Iako su prvi testovi pokazali da su očevi roditelji negativni na kovid 19, ponovićemo im briseve, da bismo predupredili tinjanje zaraze - najavljuje dr Aleksandar Čivović, direktor Doma zdravlja.

Kovid ambulanta Doma zdravlja juče je obavila 19 pregleda, uradila po 11 laboratorijskih nalaza i rendgenskih snimaka pluća, uzela 13 briseva, kao i još jedan zbog potrebe hospitalizacije jednog pacijenta u Beograd.

Kršenja mera samoizolacije i policijskog časa u minulih 24 sata u ovom kraju nije bilo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.