DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ NAJAVILA KAD ĆE BITI DONETA KONAČNA ODLUKA ZA 1. MAJ: Odmah je uputila i UPOZORENJE!
Akcenat je na ličnoj odgovornosti, Foto: Printscreen

OPREZNO

DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ NAJAVILA KAD ĆE BITI DONETA KONAČNA ODLUKA ZA 1. MAJ: Odmah je uputila i UPOZORENJE!

Akcenat je na ličnoj odgovornosti

Objavljeno:

Bez obzira kakvi su propisi, jer će oni definitivno da se olabavljuju, svi treba da napravimo svoja pravila i svoj način ponašanja kako da se vratimo u životne tokove, a da ostanemo bezbedni, rekla je jutros doktorka Darija Kisić Tepavčević. To što je ovo najverovatnije poslednji vikend sa ovim restrikcijama ne znači, kaže, da će virus u ponedeljak nestati.

U uključenju za TV Prva, doktorka je govorila i o merama za prvomajske praznike, rekavši da će se konačno trajanje policijskog časa koji počinje danas, znati do konferencije u 15 sati.

- Poslednjih dana svi nas pitaju jedno te isto, a odnosi se na prvomajske praznike koje smo navikli da provodimo u druženju i prirodi i koji se sami svrstavaju u oblike ponašanja koji nose rizik. Činjenica je da se vraćamo postepeno u normalne životne tokove i da smo svi naučili koje su najefikasnije preventivne mere kako možemo sprečiti da se zarazimo. Bez obzira kakvi su propisi, jer će oni definitivno da se olabavljuju, svi treba da napravimo svoja pravila i svoj način ponašanja kako da se vratimo u životne tokove - rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Upravo je, kaže, akcenat na ličnoj odgovornosti.

foto: Youtube printscreen

Tržni centar, klima i zaraza

- Prethodne nedelje su nam pokazale kakav je virus, kako može da se spreči. Sada svako od nas treba da koriguje ponašanje bez ikakve panike. Biće sve više otvorena različita mesta, ali da baš ne idemo u tržne centre samo da bismo šetali, da koristimo maske kada smo u zatvorenom prostoru, da razumno prihvatimo mere... - kazala je doktorka Kisić.

Na pitanje da li možemo da se zarazimo u tržnom centru putem klima uređaja, doktorka kaže da je to malo verovatno.

- Sada se zna da je put prenošenja kapljični i preko sveže kontaminiranih predmeta. Kada je u pitanju vazduh, to je teorijski nemoguće. Zato što se radi o virusu čija težina ga vuče da padne na tlo. Što se tiče klimatizacije, pokazano je da može da pablizuje duže zadržavanje kapljica u vazduhu. To nije toliko velika verovatnoća, ali ako znamo da postoji i namjamnja šansa, a možemo da sprečimo, onda to moramo i da uradimo - objasnila je doktorka Kisić Tepavčević.

foto: Printscreen / Youtube

Poslednji vikend sa ovim restrikcijama

- Rekli smo da je ovo poslednji vikend sa ovakvim restrikcijama, ali to ne znači da se već u ponedeljak treba ponašati kao da nema virusa. Napominjem, neće se promeniti situacija da nema virusa u populaciji, njega ima, ima ga sve manje, ali svi moramo da modifikujemo ponašanje da bismo smanjili rizik za sebe i svoje najbliže - rekla je doktorka Kisić.

Videli smo, kaže, da se mnogo toga izmenilo u proteklih nekoliko nedelja, da smo se odrekli od rukovanja i ljubljenja, za relativno kratko vreme smo shvatili da je to ne samo moguće, nego i te kako korisno...

Što se tiče ukidanja vanrednog stanja, doktorka je pojasnila da je logično da se ide ka toj meri, pošto se i druge mele relaksiraju.

Kada su u pitanju najstariji sugrađani, za koje doktorka kaže da su najodgovorniji deo populacije, oni će posebno morati da obrate pažnje na bliske kontakte po ukidanju mera, a preporučuje se da u zatvorenim prostorijama nose maske, dok na otvorenim to nije neophodno, da provetravaju prostorije i da vreme provode na otvorenom.

Doktorka je rekla da ne zna kako će izgledati odlazak na more ove godine, ali da je sigurno da će se granice otvarati i da niko ne može nikome da zabrani da negde putuje.

Važni telefoni

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja uvelo je dodatnih 20 brojeva telefona za sve informacije o korona virusu.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je još 10 dodatnih dodatnih brojeva, a preko istog linka možete da dođe i do brojeva telefona svih domova zdravlja širom Srbije.

Otvoren je i jedinstveni kontakt centar za Kovid 19 - 19819

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.