VELIKA PROMENA U VOJSCI SRBIJE! Vraćaju se čuvene ČETIRI ZVEZDICE
ilustracija, Foto: mod.gov.rs

reforma

VELIKA PROMENA U VOJSCI SRBIJE! Vraćaju se čuvene ČETIRI ZVEZDICE

Vojska se odlučila da ponovo uvede te činove jer je procenjeno da je potrebno smanjiti broj oficira u činu majora

Objavljeno: 10:50h

Vojska Srbije dobila je, posle pauze od 12 godina, prvu grupu od 175 kapetana prve klase i poručnika bojnog broda, nakon što su ti činovi vraćeni izmenama zakona usvojenim krajem prošle godine.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, vojska se odlučila da ponovo uvede te činove jer je procenjeno da je potrebno smanjiti broj oficira u činu majora, kao i zbog "kvalitetnog vodjenja kadra kroz službu".

Činovi kapetana prve klase, i njegovog mornaričkog ekvivalenta - poručnika bojnog broda, tradicionalno su korišćeni na ovim prostorima tokom 20. veka a ukinuti su posle formiranja Vojske Srbije, nakon osamostaljenja Crne Gore 2006. godine.

Reč je o četvrtom po redu oficirskom činu koji se tradicionalno označavao se četiri rozete, odnosno sa četiri zvezdice u vreme JNA.

Procena je da će dodatni čin da se povoljno odrazi na kadrovsku piramidu, odnosno model po kojem se postepeno kroz karijeru smanjuje broj oficira u višim činovima. Bazu piramide čine oficiri sa početnim činom potporučnika i zatim se postepeno piramida sužava prema vrhu na kojem su generalski činovi.

U obrazloženju promene zakona naglašeno je da će se sa dodatnim činom izbeći da pojedine starešine provedu duži vremenski period u jednom činu.

"Sada je veliki broj 'starih' kapetana dobio viši čin. Primetno je da je na listi imena oficira koji su u kasnim tridesetim ili ranim četrdesetim godinama ostali kapetani. Na primer, jedan pilot MiG-29 sada već ima 41 godinu i jedan je od novih kapetana prve klase avijacije. U normalnim okolnostima, oficir može da za sedam do devet godina od promocije u čin potporučnika postane kapetan prve klase odnosno poručnika bojnog broda", navodi se u tekstu.

Taj portal podseća da su u tradiciji na ovim prostorima postojala četiri niža oficirska čina - potporučnik i poručnik i zatim kapetani druge i prve klase kako su nazivane starešine u Srbiji, Kraljevini SHS i Jugoslaviji. U Drugom svetskom ratu partizani su 1943. godine uveli čin kapetana, a 1952. uveden je čin kapetana prve klase (i mornarički ekvivalent čin poručnika bojnog broda).

Deo promena u VS tokom njenog preformiranja i reforme 2006/7. godine bio je prelazak na model sa tri niža oficirska čina. Četvrti čin ukinut je po Zakonu o VS koji je usvojen 11. decembra 2007. i primenjivao se od 1. januara 2008. godine.

Od tada su postojala samo tri čina i sada je vraćen četvrti, pa tako VS sada ima 167 kapetana prve klase i osam poručnika bojnog broda.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.