DR KISIĆ INSISTIRA DA SADA NE ZABORAVIMO NA JEDNU VAŽNU STVAR: Imala je odličnu vest o pacijentima na respiratorima
Doktorka Kisić Tepavčević je imala lepe vesti, Foto: Youtube printscreen/B92 TV

nove informacije

DR KISIĆ INSISTIRA DA SADA NE ZABORAVIMO NA JEDNU VAŽNU STVAR: Imala je odličnu vest o pacijentima na respiratorima

Ne možete se zaraziti ako samo prođete pored neke osobe, potrebno je da kontakt traje nekoliko minuta- objasnila je Dr. Kisić Tepavčević

Objavljeno:

"Kakve god da budu mere za vreme provomajskih praznika, apelujem na sve da se strpimo još malo. Već sada se vidi da opada aktivnost virusa, da je taj epidemijski tok sve povoljniji i zato moramo da budemo odgovorni, da ne bismo pokvarili sve ovo što smo uradili prethodnih nedelja", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević, epidemilolog i član Kriznog štaba.

U odnosu na broj testiranih broj obolelih je, prema poslednjim podacima, oko četiri odsto.

- Juče je prvi put taj procenat pozitivnosti bio manji od pet odsto, danas je još niži od te vrednosti. Danas je testirano ukupno 5.589 osoba, što je najviše otkad radimo ovakva testiranja. Govorili smo da će testiranja biti sve masovnija, a ujedno raste i broj osoba koje zadovoljavaju kriterijume za testiranje. Ako se uporedimo sa zemljama u regionu, vidimo da testiramo više nego većina ovih zemalja u regionu, a procenat pozitivnost na današnji dan je bio oko četiri odsto. To je povoljan pokazatelj. Jednim delom se smanjenje pozitivnosti može objasniti povećanim obimom testiranja, ali to nije testiranje na lični zahtev, već po strogo određenih indikacijama - rekla je dr Kisić Tepavčević gostujući na TV "Pink".

Aktivnost virusa slabi i sada su mnogo više zastupljene lakše forme bolesti, manje je i osoba koje zahtevaju respirator, naglasila je ona.

- To su sve ti pozitivni pokazatelji. Zaključno sa današnjim danom imamo podatak da je 39 osoba skinuto sa respiratora, uspešno se oporavilo i neki od njih su već otišli svojim kućama. To je takođe ohrabrujući podatak koji govori da i kod najtežih formi bolesti može doći do oporavka. Po pravilu su to mlađe osobe koje nisu imale izražene hronične bolesti, ali svakako je moguć oporavak i u ovoj grupi bolesnika - rekla je Kisić Tepavčević.

"Polovina preminulih na dnevnom nivou iz domova za stare"

Ako gledamo broj smrtnih ishoda tokom dana, bar polovina njih su iz geronotoloških ustanova, podvukla je.

- Od samog početka smo se fokusirali na prevenciju unošenja virusa u ove ustanove. Dva moguća scenarija su: ili je bilo poseta korisnicima ili su im zarazu preneli zaposleni u tim ustanovama. Znamo da Vojska Srbije čuva te ustanove. Međutim, došli smo do podataka da su se početni znaci infekcije u ovim ustanovama pojavili pre nego što je Vojska počela da obezeđuje ove objekte. To nam upravo pokazuje šta se dešava ako virus uđe u ove ustanove. Kada se transportovao 151 pacijent iz Gerontološkog centra u Nišu u Klinički centar, samo sedam od njihe je imalo znake pneumonije - objasnila je.

Nadam se da nećemo učiti na sopstvenim lošim iskustvima, do sada smo mnogo naučili o korona virusu, podvukla je.

- Svima nam je bilo teško da prihvatimo da u 21. veku moramo da se udaljimo jedni od drugih, tačnije da držimo distancu i da redovno peremo ruke, ali upravo su nas te mere spasile. Uspeli smo da sprečimo vrtoglavi porast obolelih u kratkom roku, što je veoma dobro. Nadam se da će nešto od ovih obrazaca ponašanja da ostane i posle pandemije.

"Moramo da naučimo da živimo sa virusom"

Prema njenim rečima, svi smo jedva čekali da dođe toplo vreme, ali se pokazalo da visoka temperatura nije dovoljna da bi uništila virus.

- Treba tu da bude kombinacija celog niz faktora koji moraju da se poklope. Dakle, da temperatura bude više od 25 stepeni Celzijusa, da vlažnost vazduha bude viša od 20 odsto i uz odgovarajući UV faktor. I narednih dana ide nešto što može da nam ide u prilog. Sve je više činjenica koje govore u prilog tome da virus neće nestati i da ćemo morati da naučimo da živimo sa njim, iako će on biti oslabljen, i da ćemo ga našim kolektivnim imunitetom pretvoriti u neki oblik koji će izazivati oboljenje slično prehladi - rekla je Darija Kisić Tepavčević i dodala da vraćanje starije populacije u uobičajen život mora da bude postepeno.

Šta nikada ne smemo da zaboravimo?

- Virus cirkuliše u našoj populaciji, to ne smemo da zaboravimo. Moramo u svakom zatvorenom prostoru da se ponašamo kao kod kuće kada su preventivne mere u pitanju. Najbolja preporuka je da ne idete u zatvorene prostore gde je više ljudi, posebno ako ne znate da li je neko zaražen. Ali zato bi trebalo uvek nositi masku. Ako je virus na vašoj ruci pošto ste dodirnuli neko kontaminirano mesto u gradskom prevozu, ne možete da se razbolite jer se virus prenosi kapljučnim putem, ali zato je važno da redovno perete ruke. Ako ste inače u kontaku sa nekim, onda nije potrebno neko rastojanje, ali ako vam je neko nepoznat, onda bi trebalo da postoji distanca. Ne možete se zaraziti ako samo prođete pored neke osobe, potrebno je da kontakt traje nekoliko minuta - objasnila je dr Kisić Tepavčević.

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.