OVAJ ČOVEK JE UPRAVO OBJAVIO SJAJNE VESTI ZA PRIVREDU SRBIJE: Cifre govore same za sebe
Marko Čadež, Foto: Printscreen

kompanije počele sa radom

OVAJ ČOVEK JE UPRAVO OBJAVIO SJAJNE VESTI ZA PRIVREDU SRBIJE: Cifre govore same za sebe

"Naša privreda je pokazala da je veoma fleksibilna", istakao je Čadež

Objavljeno: 14:03h

Tokom ovog meseca 339 kompanija, koje su u prethodnom periodu ili potpuno obustavile proizvodnju ili je značajno smanjile, normalizovalo je rad u potpunosti dok se sa odsustva u njih vratilo 34.884 zaposlenih, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Kada je reč o preduzetnicima, dve trećine svih preduzetnika u Srbiji, što je gotovo 200.000, sada je na svojim radnim mestima.

"Aprilski talas ponovnog pokretanja kompanija koje su u prethodnom periodu ili potpuno obustavile proizvodnju ili značajno smanjile proizvodnju vidno se oseća - 339 kompanija je normalizovalo rad u potpunosti. Sa odsustva na posao se vratilo se 34.884 radnika u te kompanije", kaže Čadež za Tanjug.

Dve trećine preduzetnika, njih oko 200.000, sada radi a to se vidi i iz podataka Poreske uprave, na osnovu prihoda koji se evidentiraju na dnevnom nivou.

Samo u toku jučerašnjeg dana 10.000 radnika vraćeno je u proizvodnju, najviše u kompanije metalske i elektro industrije.

"To ima veze i sa oživljavanjem privrede u evopskim zemljama, pogotovo nemačkih velikih automobilskih proizvođača koji ovde imaju svoje dobavljače", objašnjava predsednik PKS i dodaje da nije reč samo o automobilskom sektoru, već i o proizvodnji različitih mašina, specijalnih alata...

Zanimljivo je, ukazuje Čadež, da je od 6. marta, kada je prvi slučaj novog korona virusa registrovan u Srbiji, oko 70 kompanija zaposlilo više od 400 novih radnika.

Nije reč o velikom broju firmi, dodaje Ccadež, ali taj podatak ipak govori da su kompanije našle "svoj put" ka tržištu i da su se neke od njih preusmerile na proizvodnju drugačijih proizvoda za kojima sada postoji potreba, kao što su zaštitne maske i oprema ili dezinfekciona sredstva.

"Naša privreda je pokazala da je veoma fleksibilna", istakao je Čadež.

Podseća u tom smislu da je PKS inicirala izmene uredbe o zabrani izvoza zaštitnih tekstilnih maski, što je Vlada Srbije i usvojila, pa tekstilna industrija može da izvozi ove maske za kojima u svetu postoji velika tražnja.

"Vidimo koliko su firme same u kratkom roku bile sposobne da prilagode proizvodnju zahtevima tržišta i novonastaloj situaciji", objašnjava Čadež.

Privredna komora Srbije, kaže Čadež, kompanijama iz svih sektora u ovim vanrednim okolnostima pomaže 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, u organizaciji prozvodnje, nabavci sirovina, snabdevanju domaćeg tržišta, transportu robe preko granice...

Na pomoć mogu da računaju, dodaje, i u prilagodavanju propisa poslovanju u novim okolnostima, efikasnijoj primeni mera državne podrške, otklanjanju barijera sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu, omogućavanju da ponovo krene izvoz proizvoda kojih ima dovoljno za domaće potrebe, a kako bi se obezbedio preko potreban devizni priliv.

Kako je istakao, možda zvuči "neverovatno u ovim okolnostima" ali iz podataka se takođe može zaključiti da postoje oni koji su se odlučili i da pokrenu spostveni biznis.

"Od 6. marta, kada je otkriven prvi slučaj zaraze korona virusom, zaključno sa prošlom nedeljom, registrovano je oko 1.000 novih kompanija i oko 1.600 novih preduzetnika, najviše iz IT industrije. Trećina novoosnovanih kompanija su iz oblasti kompjuterskog programiranja", navodi Čadež.

To pokazuje, kako je rekao, da građani imaju dobre ideje, pogotovo kada je reč o IT sektoru, i da su shvatili da će aktuelna situacija u svetu i kod nas, promeniti navike i način na koji kupujemo, putujemo, poslujemo.

"Sve navike koje smo imali ranije biće prilagođene novim okolnostima. I digitalizacija i rešenja koja mogu da ponude IT kompanije jesu ključne za svaki biznis, bila to pekara ili veliko proizvodno preduzeće", poručio je Čadež.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.