SRBIJA IMA MOĆNO ORUŽJE U BORBI PROTIV KORONE: Ovako radi VATRENO OKO
Proces obrade ima tri faze, Foto: EPA / LESZEK SZYMANSKI

LABORATORIJA ZA BUDUĆNOST

SRBIJA IMA MOĆNO ORUŽJE U BORBI PROTIV KORONE: Ovako radi VATRENO OKO

Proces obrade ima tri faze

Objavljeno:

U novoj laboratoriji Kliničkog centra Srbije "Vatreno oko", otvorenoj početkom prošle nedelje, trenutno se obradi 1.000 uzoraka testova na Kovid 19, kaže direktorka te laboratorije Jelena Begović i dodaje da uzorci za sada stižu iz zdravstvenih ustanova sa područja Vojvodine i šireg regiona Beograda.

Begović navodi da je kapacitet "Vatrenog oka" do 2.000 uzoraka dnevno i da je prvog dana primljeno oko 90 uzoraka, ali da je taj broj porastao na 1.000 dnevno obrađenih uzoraka.

"Ulazimo u proces koji bi trebalo da ima kontinuitet. Novi uzorci nam stižu na svakih pola sata i kako se bude povećavao njihov broj, dostići ćemo i pun kapacitet", kaže Begović za Tanjug.

U novoj laboratoriji, donaciji Kine u borbi protiv virusa korona, za sada se obrađuju uzorci iz zdravstvenih ustanova iz Vojvodine i šireg regiona Beograda, a analiza traje između pet i pet i po sati.

"Sistem ima svoju propusnu moć što znači da se za pet sati ne obradi svih 1.000 pristigih uzoraka, već se radi deo po deo", navodi Begović.

Proces obrade ima tri faze, a prva je prijem uzoraka posle čega se vrši inaktivacija virusa toplotom kada se kesice sa uzorcima stavljaju u pećnicu zagrejanu na 70 stepeni.

U drugoj fazi, objašnjava Begović, uzorci se vade iz kesica i ređaju na posebne stalke koji se prebacuju u posebnu laborotariju i ubacuju u robote koji izoluju RNK iz virusa.

Proces obrade uzorka završava se laboratorijskom tehnikom poznatom kao "real- time" PCR.

Begović naglašava da "Vatreno oko" nije namenjeno samo sadašnjem trenutku u kojem se svet bori sa pandemijom Kovida 19, već da je to "laboratorija za budućnost" u kojoj će moći da se detektuju različiti infektivni agensi.

foto: Profimedia, Ilustracija

"Ova laboratorija je i za naš zdravstveni sistem i za celu zemlju jako bitna, pogotovo za vremena koja dolaze. Kako stvari stoje verovatno ćemo se još neko vreme baviti korona virusom, ali postoji mogućnost da se dogodi i neka druga, slična epidemija. Svaka zemlja treba da ima jednu ili više ovakvih laboratorija da bi bila spremnija za ovakve situacije", ističe Begović.

Laboratorija će, s jedne strane, biti centar za otkrivanje infektivnih agenasa, ali i naučno-istraživački centar čiji se podaci i analize mogu koristiti za istraživanja.

U "Vatrenom oku" trenutno je angažovano 46 istraživača podeljenih u četiri tima, a radi se u dve smene po 12 sati.

"To su istraživači sa raznih instituta, fakulteta i naučno-istraživačkih organizacija koji su kao dobrovoljci 'uskočili' da pomognu i svojom ekspertizom i energijom doprinesu borbi sa ovom pandemijom", priča Begović.

Kako kaže, dragocena je pomoć stručnjaka iz Kine koji su naše istraživače obučavali kako da koriste zaštitnu opremu.

Dve laboratorije u okviru Vatrenog oka tretiraju se kao laboratorije "biološke sigurnosti 3" što znači da postoje posebne procedure za oblačenje i svlačenje opreme u kojoj nije uvek najprijatnije.

"Nosite odelo, naočare, vizire, po dva para rukavica i nazuvaka...Temperatura u laboratoriji je oko 22 stepena, ali kada ste sedam-osam sati bez prestanka u tom odelu nije najprijatnije", kaže Begović.

Ističe da su kineski stručnjaci, koji će se oko 1. maja vratiti u Kinu, pružili značajnu pomoć srpskim kolegama da što lakše prevaziđu poteškoće sa kojima su sesuočavali na početku.

"Ovo je automatizovan sistem. Mi smo navikli da u laboratoriji imamo potpunu slobodu, ali ovo je drugačiji sistem rada. Postoje striktni protokoli koje treba poštovati, a sam informacioni sistem je drugačiji u odnosu na onaj na koji smo navikli, tako da smo sa njima neke stvari menjali i prilagođavali trenutnoj situaciji", navodi Begović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.