DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ KAŽE DA OPASNOST UOPŠTE NIJE PROŠLA: Jedna stvar može skupo da nas košta
Doktorka Kisić pričala je o uticaju spoljnih faktora na suzbijanje virusa, Foto: Printscreen

doktorka

DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ KAŽE DA OPASNOST UOPŠTE NIJE PROŠLA: Jedna stvar može skupo da nas košta

Dosta toga je specifično oko ovog virusa, pa vidimo da čitav spektar faktora mora da bude ostvaren.-rekla je Kisić

Objavljeno: 19:44h

Doktorka Darija Kisić Tepavčević je na današnjoj pres konferenciji obelodanila na koji način, i u kojoj meri će nam činioci, nalik visokim temperaturama biti od pomoći u suzbijanju virusa korona tokom leta.

- Kada su u pitanju spoljašnji faktori nadali smo se da će se slično desiti kao i sa njegovim prethodnikom SARS-om. Međutim, svedoci smo da se održava i prenosi i u uslovima u kojima su visoke temperature.

Ona je istakla da, jedno istraživanje koje se bavilo spoljašnjim faktorima koji mogu ubiti virus otkriva da je potrebno da temperatura vazduha bude viša od 25 stepeni, vlažnost vazduha veća od 20 odsto, a značajan je i UV faktor.

- Dosta toga je specifično oko ovog virusa, pa vidimo da čitav spektar faktora mora da bude ostvaren. Ono što je sigurno jeste da se za vreme letnjih meseci sprečava veća mogućnost kapljičnog prenosa jer više vremena provodimo napolju i provetravaju se prostorije. Ali, ukoliko virus uđe u organizam koji je osetljiv nema veze više kolika je tempratura, on se dalje umnožava i prenosi. Da, dosta spoljašnjih faktora nam ide u korist, ali ne smemo se pouzdati u to. I dalje je najvažnija mera prevencija upravo ona da virus ne pronađe osetljivu osobu koju će zaraziti i koja će ga dalje prenositi - zaključila je dr Kisić Tepavčević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.