EVO DA LI ĆEMO NOSITI MASKE U KAFIĆIMA! Od 4. maja na snagu stupaju ove mere, svi ih moraju poštovati!
Ugostitelji i gosti će morati da poštuju mere, Foto: EPA/ SASCHA STEINBACH, Ilustracija

mere

EVO DA LI ĆEMO NOSITI MASKE U KAFIĆIMA! Od 4. maja na snagu stupaju ove mere, svi ih moraju poštovati!

Ugostiteljski objekti moraju da imaju dezo barijere (suve ili vlažne), na personalnom ulazu, ulazu u proizvodni deo, na ulazu u uslužni deo.

Objavljeno:

Kafići i restorani širom Srbije ponovo će biti otvoreni od 4. maja! Za ugostiteljska preduzeća je određen čitav set mera koja će morati da se poštuju, a podeljen je u dve grupe - jedne koje se odnose na goste i druge na zaposlene.

Šta im je sve naloženo da ispune obelodanili su ljudi iz Udruženja ugostitelja Novog Sada “UGONS 1946”, ali i otvoreno poručili: "Dobili smo smernice za dalji rad, biće problema".

Gosti

1. Gost mora da prođe kroz podnu dezo barijeru/može da bude vlažna Ili suva.

2. Za gosta na ulazu (i u bašti i u unutrašnjosti objekta; ukoliko ulaze gosti u toalet a sede napolju) mora da postoji dezinfekciono sredstvo za ruke na bazi alkohola/gel, prskalica ručna, vlažne maramice.

3. U zatvorenom prostoru na 1 gosta mora da bude 3,5m2 i jedno sedeće mesto, na otvorenom na 1 gosta 2,5m2 i jedno sedeće mesto.

4. Na mestu predviđenom za gosta potrebno je da bude sredstvo za dezinfekciju ruku (gel, prskalica ručna, vlažne maramice) sve na bazi alkohola.

5. U toaletima za goste poželjno je da stoji bezkontaktni dozer za ruke i ubruse.

6. Gosti ne treba da imaju rukavice i maske jer piju pića ili jedu…. a dezinfikovali su se pri ulasku…

Zaposleni/dostava robe

1. Ugostiteljski objekti moraju da imaju dezo barijere (suve ili vlažne), na personalnom ulazu, ulazu u proizvodni deo, na ulazu u uslužni deo.

2. Dobavljači obavezno pri isporuci da prođu osnovnu dezinfekciju obuće i ruku sredstvima na bazi alkohola.

3. Ugostiteljski radnici obavezno da, robu koji su primili, dezinfikuju ( isprskati sa dezinfekcionim sredstvom na bazi alkohola), zatim izvaditi iz transportnog pakovanja; to pakovanje odmah odložiti u đubre; robu dezinfikovati I pravilno skladištiti.

4. Ugostiteljski radnici koji su u servisnom i proizvodnom delu za vreme rada moraju da imaju zaštitne maske preko nosa – usta, rukavice.

5. Higijenu obuće vršiti sa alkoholnim dezinfekcionim sredstvom za radnike u servisnom delu.

6. Radnici u servisnom i proizvodnom delu su obavezni da rade u uniformama koje su pravilno higijenski čiste, uz obavezno svakodnevno oblačenje nove uniforme (oprane na 90 C), ispeglane sa peglom Ili sa vodenom parom.

Neki ugostitelji neće moći odmah da rade

Predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Dragan Stanojević za 021.rs navodi da su objavljene smernice očekivane, ali da verovatno neće svi ugostiteljski objekti odmah početi da rade, posebno ne noćni klubovi, jer neki neće moći odmah da primene sve mere.

- Biće problema s obzirom da mora da se drži velika distanca među gostima i među stolovima, ali računamo da sve ovo neće trajati večno i da će mere vremenom biti ublažene. Očekujemo da će se sve završiti već krajem maja i da ćemo onda početi normalno da funkcionišemo - navodi Stanojević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.