DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ OTKRILA PRAVU ISTINU O DECI ZARAŽENOJ KORONOM U SRBIJI: Ovo su TAČNE CIFRE
Ona je navela da su se nadležni prilikom odlučivanja vodili i iskustvima drugih zemalja u prethodnom periodu, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

koronavirus

DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ OTKRILA PRAVU ISTINU O DECI ZARAŽENOJ KORONOM U SRBIJI: Ovo su TAČNE CIFRE

Kisić je istakla da je u Srbiji kod 100 dece potrđeno prisutstvo virusa

Objavljeno:

Zamenica direktora Insituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević istakla je danas da je odluka o radu vrtića od 11. maja doneta uz procenu da rizik za decu prilikom boravka u takvom kolektivu nije veći nego inače, u porodičnim uslovima, te da će vrtići, kao i do sada, morati da sprovode sve mere predostrožnosti.

"Nijedna mera nije doneta da bilo koji segment naše populacije stavi pod neki veći rizik", naglasila je Kisić Tepavčević na pres konferenciji.

Ona je navela da su se nadležni prilikom odlučivanja vodili i iskustvima drugih zemalja u prethodnom periodu, koje su uvele mere, kao i saznanjima medicine zasnovane na dokazima da i deca mogu da se inficiraju, ali da nemaju nikakve ili imaju blage oblike kliničkog ispoljavalja.

Kisić je istakla da je u Srbiji kod 100 dece potrđeno prisutstvo virusa, da je većina njih ozdravila, a imala je ili nikakve ili blage simptome, slične prehladi.

U KBC "Dr Dragiša Mišović" nalazi se kaže 49 dece, kod kojih je potvrđeno prisustvio virusa.

Epidemiolog Branislav Tiodorović takođe je istakao da će vrtići voditi računa o merama predostrožnosti, moraće da poštuju sve instrukcije i da imaju dezobarijeru na samom ulasku.

Takođe, preneo je da ima najava da veliki broj roditelja neće dati dete u vrtić odmah, jer će ili u dogovoru sa poslodavcem ili nekako napraviti takav raspored da mogu da budu sa decom.

On je ukazao da ćemo morati decu početi da učimo kako se štiti od virusa, zavisno naravno od uzrasta, što, dodaje, jeste veliki zadatak za negovatelje, vaspitačice u vrtićima.

"Jer, moramo da shvatimo da zivot neće biti kao pre pandemije, moramo se svi pripremati za te uslove, rekao je Tiodorović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.