ŠARČEVIĆ OTKRIO kad se studenti vraćaju u domove
Prema njegovim rečima, onlajn nastava za studente se završava sredinom maja, Foto: Printskrin/RTS

VAŽNO

ŠARČEVIĆ OTKRIO kad se studenti vraćaju u domove

Prema njegovim rečima, onlajn nastava za studente se završava sredinom maja

Objavljeno:

Studenti će imati priliku da se već od polovine maja vrate u studentske domove, izjavio je danas za Tanjug ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i dodao da su objekti dezinfikovani i spremni za prijem.

Sređeni su domovi u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, domovi u Nišu biće spremni posle prvomajskih praznika, a onda ostaju domovi u Kosovskoj Mitrovici, naveo je Šarčević.

Međutim, priliku za povratak u domove od polovine maja imaće pre svega studenti koji su se prijavili za polaganje ispita u aprilskom roku, a koji će, kaže Šarčević, biti održan krajem maja.

"Nama je namera da sredinom maja počnu određene procedure - da se u domovima sprovedu pravila ponašanja i da student počnu da završavaju svoje obaveze", rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, onlajn nastava za studente se završava sredinom maja, oko 18. i 19. maja, a ostalo je i da se završe blok časovi vežbi za određene fakultete, na primer na Medicinskom fakultetu, koji nisu mogli da se urade onlajn.

"Mislim da je period u drugoj polovini maja potpuno dobar i izvestan, on postaje simulacija za aprilski rok. Onda nam junski rok ostaje čist i imamo potpune uslove da godinu završimo po planu", istakao je Šarčević.

Upitan da li će se ispiti održavati u neposrednom kontaktu, Šarčević je rekao da u našem zakonu ne postoji mogućnost polaganja ispita na daljinu, te će studenti ispite polagati na fakultetima, ali uz sve mere zaštite.

Ministar navodi i da su u našem obrazovnom sistemu smo dva odsto fakultetskih programa akreditovani za polaganje ispita na daljinu, ali će, dodaje Šarčević, Strategija razvoja obrazovanja do 2030. godine predvideti da se i taj model polaganja staviti na raspolaganje.

"I sada smo ih sproveli, pre nego što smo ih strategijom predvideli, te su studenti mogli da rade neke delove kolokvijuma na daljinu, neke pripreme za ispite, mogli su za neke ispite čak za 60 odsto da smanje pripreme", rekao je Šarčević.

Za one koji ove godine upisuju fakultet, prijemni ispit za sada ostaje kao što je i planirano, 22. juna.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.